2023. március 10., péntek

NYÍLT TÁRSADALOM ALAPÍTVÁNY: NEM HISSZÜK, HOGY VÉGET ÉRT A TÖRTÉNELEM - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.03.10.


A jelenlegi kormányzati modell kudarcot vallott, egyre inkább a nemzetközi piacok veszik át a döntéshozatalt, és a munkások mind szegényebbek lesznek, közben az állam egyre növekszik, de tekintettel kellene, hogy legyen az emberek jogaira és igényeire, mondja a Soros-szervezet vezetője. Három feljelentést tettek a német rendőrök a ferencvárosi szurkolók vonatán talált kések, drogok miatt. Nemzetközi lapszemle.


A hamburgi Die Welt interjút közöl a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány elnökével. A közgazdász-újságíró Mark Malloch Brown Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár kabinetvezetője, majd ENSZ-főtitkárhelyettes volt, később államminiszteri posztot töltött be a munkáspárti Gordon Brown brit miniszterelnök kormányában. Malloch Brown egyebek közt úgy vélekedik, hogy a jelenlegi kormányzati modell kudarcot vallott, mert a múlt század kilencvenes éveiben megindult demokratizálódás együtt járt a globalizációval, a piacok világméretű megnyitásával, a kis állam eszméjével, vagyis azzal az elgondolással, hogy az államnak csak minimális szerepet szabad játszania a gazdaságban. Egyre inkább a nemzetközi piacok veszik át a döntéshozatalt, és a dolgozók mind szegényebbek lesznek. Ez ellentmond a polgárokról tevékeny módon gondoskodó, integráló demokrácia elképzelésének – mondja a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

„Mi nem hiszünk abban, hogy véget ért a történelem, miként az Francis Fukuyama írta a demokráciák látszólag végleges győzelméről” – hangsúlyozza Malloch Brown, aki szerint ma a protekcionizmushoz való visszatérés korszakát éljük, és újra növekszik az állam szerepe a gazdaságban. A kihívás abban áll, hogy ez az újból nagyra nőtt állam olyan állam legyen, amely tekintettel van az emberek jogaira és igényeire – mondja.

Bild bulvárlap részleteket közöl arról a német rendőri fellépésről, amellyel Bad Schandau vasútállomáson feltartóztatták a Leverkusenbe tartó 600 Ferencváros-szurkoló különvonatát. A cikk szerint a Ferencváros szurkolói különösen hajlamosak az erőszakra. A másfél órás pályaudvari razzia során petárdákat, rugóskéseket, kábítószert és az arcot elfedő maszkokat koboztak el. A hatósági akció nyomán három feljelentés született bűncselekmény, illetve szabálysértés miatt. Végül mintegy kétezer Ferencváros-drukker jutott be a stadionba, a meccset pedig egyébként a Leverkusen nyerte.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.