2023. március 10., péntek

SCHADL ARANYA

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.03.10.


2020. június 6-án reggel nyolckor M. Viktor, Schadl György sofőrje leparkolta főnöke jól ismert Škoda Superbjét egy fákkal szegélyezett budapesti mellékutcában. Schadl kiszállt, és néhány lépéssel odaért kedvenc ékszerkereskedőjéhez. A vásárlás részleteiben előre megegyeztek, Schadlnál 70 millió forint volt készpénzben, amit nem sokkal korábban két beszervezett végrehajtótól, Forrai Miklóstól és Majorosi Esztertől szedtek össze.

A tranzakció gyorsan megtörtént, a pénzt megszámolták, Schadl pedig távozott. A táskájában ott lapult egy 157,1 grammos, 18 karátos arany karlánc, és egy nyakék egy 168 karátos, azaz 33,6 grammos Natural Fancy Yellow gyémánttal. Az ékszerész a garnitúra értékét valamivel korábban a hivatalos, úgynevezett GIA értékbecslés szerint 1,2 millió dollárra, azaz körülbelül 360 millió forintra becsülte, majd ezt Schadl lealkudta 350 ezer dollárra. Később az alkudozás 290 ezer, majd 248 ezer dollárig jutott, aminek a vége a 70 millió forintos vételár lett.

Schadl imádta az aranyat


Nem ez volt az első alkalom, hogy M. Viktor ennél ékszerésznél járt. Lefoglalt mobilja bejegyzései szerint 2019. október 31-én egymillió, 2020 februárjában pedig egyszer 5,9 millió, majd 6,5 millió forintot hagytak ott készpénzben. A 70 milliós tétel után még 2020 végén volt egy 12,5 milliós kifizetés, későbbi bejegyzések nincsenek.

Az ékszerekről legközelebb akkor hallunk, amikor 2021. november 5-én Schadl Györgyöt Ferihegyen őrizetbe vették, és átkutatták a lakását. A páncélszekrényben a nyomozók megtalálták azt a bizonyos ékszergarnitúrát, de mivel akkor még nem vádolták Schadlt hivatali vesztegetés elfogadásával, azokat nem is foglalták le.

Szintén átkutatták Schadl irodáját, ott egy sor másik ékszer került elő a páncélszekrényből. Ezek között van:

- egy 45 centis vastag, fonott aranylánc;
- egy 45 centis rizsszemű fonott aranylánc;
- egy 20 centis vastag, fonott arany karkötő;
- több női fülbevaló, gyűrű, és vékony lánc; valamint
- egy Longines márkájú arany női karóra.

Ezen kívül a nyomozók találtak a páncélszekrényben egy csomó készpénzt, többek között dollárt, török lírát, lengyel złotyt, orosz rubelt, thai bátot, jamaicai dollárt és cseh koronát.

A lefoglalt tárgyakhoz később ékszerszakértőt rendeltek ki, aki megállapította, hogy az aranyláncok körülbelül 850, 460 és 293 ezer forintot érhetnek, valamint a többi ékszerből is kijön még valamivel több mint egymillió forint. Kifejezetten értékesnek egyedül a Schadl kezéről lefoglalt Brequet Marine típusú, 18 karátos aranyötvözetből készült karórát találták, amelyet 7,5 millió forintra becsült a szakértő...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.