2023. május 16., kedd

GÁLVÖLGYI JÁNOS ESETE MUTATJA, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER SZÉTHULLÁSA UGYANOLYAN SORSRA ÍTÉL MINDENKIT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2023.05.16.


A színművész Gálvölgyi Jánossal családja kétségbeesett beszámolója szerint ugyanaz történt, mint megannyi honfitársával eshet meg nap mint nap: egy olyan egyszerű sürgősségi szolgáltatás is elérhetetlenné vált számára, mint a mentő. Az egészségügy súlyos szétesését már alig lehetséges titkolni, azonnali beavatkozásra van szükség.

Súlyos tünetekkel szállították kórházba május 10-én, szerda reggel Gálvölgyi János színművészt. A férfi légzési nehézségekkel küzdött, és félrebeszélt – adta hírül a magyar sajtó. Nem sokkal a rövid, de aggasztó hírek után meglepő fordulat állt be. Gálvölgyi felesége és lányai még aznap éjszaka megszólaltak, és nemcsak privát fájdalmukat osztották meg, hanem olyan élményekről számoltak be, melyek a reggel történteket az egész társadalom ügyévé tették.

Gálvölgyi Dóra szerint nővére 9:40-kor hívott mentőautót a színészhez, és tudatta a mentőkkel, hogy apja nem kap rendesen levegőt és félrebeszél. A mentő azonban több mint fél óra elteltével sem érkezett ki a II. kerületi házhoz.

„Felhívtam a mentőket, hogy hol van a mentőautó, mert az édesapám láthatóan tényleg nagyon rossz állapotban van. Azt mondták, hogy még nem sikerült elindítaniuk az autót”

– nyilatkozta Gálvölgyi lánya az RTL híradójának.

„Megpróbált az úriember beszélni velem, hogy hogy érzi magát az édesapám, de elmondtam neki, hogy nem értek hozzá, hiszen nem vagyok orvos, azt látom, hogy nem kap rendesen levegőt és félrebeszél. Valóban emelt hangon mondtam mindezt. Ekkor közölte, hogy velem nincs mit beszélnie, és rám tette a telefont.”

Gálvölgyi gyermekei így maguk voltak kénytelenek apjukat kórházba szállítani – több orvos ismerősük tanácsát megfogadva. Gálvölgyi Jánost a legközelebbi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára vitték, ahol az intenzív osztályra került, állapota azóta is súlyos.

„Gyakorlatilag úgy hoztam át a városon, hogy mellettem ült az anyósülésen, hogy mi tartottuk két oldalról a nővéremmel vezetés közben, merthogy annyira rosszul érezte magát.”

Gálvölgyi Jánost egy időben szinte mindennap láthattuk a tévében népszerű paródiák szereplőjeként vagy éppen a politikai színezetű Heti Hetesben – így egy generációnyi magyar számára olyan kicsit, mintha személyes ismerős, távoli rokon lenne. Ugyanakkor az ügy nem csupán ezért keltett óriási felháborodást. Nem elszigetelt esetről van szó, magyarok sokasága ismerhetett magára a történetben: élt már át hasonló kétségbeesést és kiszolgáltatottságot az elmúlt években.

Nem lehet annál méltóságon alulibb, rosszabb helyzetbe képzelni magunkat, mint hogy az élet és halál között lebegő szülőnket mi támogatjuk vezetés közben fél kézzel, mert nem jutunk orvosi segítséghez. Sok-sok magyar közelebbi, olykor pedig legközelebbi rokona válik a szétesőben lévő, értelmetlen és kegyetlen új szolgálati viszonnyal is terhelt egészségügyi rendszer áldozatává...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.