2023. május 16., kedd

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN – ORBÁN SZERINT MINDEN SZÉP ÉS JÓ, A BOTRÁNYOS KIJELENTÉSEIRŐL PERSZE SZÓT SEM EJT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.05.15.


Nem múlt el a hét újabb, Magyarországot verbális nemzetközi konfliktusba sodró kormányzati megnyilvánulások nélkül. Ahogy illik, a fővezér, Orbán Viktor járt az élen: Veszprémben arról (is) beszélt, hogy Hitler sem akart mást – európai egységet –, mint az Európai Unió. De az újonnan kinevezett vezérkari főnök, Böröndi Gábor is folytatta verbális ámokfutását, most éppen a lengyeleket akasztva ki totálisan, miután azt állította, hogy 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig. Ezekre a kijelentésekre persze nem történik utalás Orbán Viktor szokásos heti összefoglalójában, habár egy-egy pontja éppen a vezérkari főnök beiktatása, illetve a miniszterelnök veszprémi látogatása.


Kissé szokatlan lesz ezúttal Orbán Viktor Ez történt a héten (május 8.-14.) Facebook-bejegyzésének a kivesézése: a kormányfő (pontosabban inkább a stábja) ugyanis túlságosan sok muníciót adott a rövidke videóposzt hátterének megvilágítására. Olvasóinkat azonban nem szeretnénk túlságosan hosszú írásokkal untatni, ezért az „ami kimaradt Orbán összefoglalójából” részt most rövidebbre fogtuk a szokásosnál. Eme „szolgálati közlemény” után, vágjunk bele!

Erőt, egészséget! „Jó munkát kívánok Böröndi Gábor altábornagy úrnak, a Magyar Honvédség új vezérkari főnökének!” – Ebből, a héten közzétett posztjából vette át Orbán stábja a heti összefoglalóban is megjelentetett képet, ami akkor készült, amikor hat nappal korábban fogadta az új vezérkari főnököt. A képen a négy „díszpinty” – Orbán mellett Novák Katalin köztársasági elnök, egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – vigyázzállásba merevedik, a férfiak arca komoly, mondhatni, inkább komor, miközben az egyetlen nő szája szegletében inkább valamifajta mosoly húzódik. Mind a komor (mint a bika) mimika, mind a cinikus félmosoly érthető is annak az ámokfutásnak a fényében, amit a frissen kinevezett vezérkari főnök alig pár nap alatt vitt végbe, komoly botrányokat váltva ki idehaza és külföldön egyaránt. Kezdte azzal, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsági meghallgatásán azt ecsetelt, hogy vissza akarja hozni a magyar katonai oktatásba a nukleáris elrettentést és a szittya gondolkodásmódot. Majd zárta (eddig legalábbis) azzal, hogy az M1 minapi adásában az ukrajnai háborúról beszélve azt fejtegette, hogy Magyarország kormánya a háborús eszkaláció veszélye miatt tartja fontosnak a békekötést, hiszen 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig. Ez utóbbi – a ma már bizonyossággal kijelenthetően Orbánnak csak egykor volt legszorosabb harcostársainál – a lengyeleknél is kiverte a biztosítékot: a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Sebastian Keciek nyílt levélben ítélte el Böröndi kijelentéseit. Ebben a többi között a következőt szögezte le: „Ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről”. Majd Orbánnak is üzenve azt fejtegette, hogy „1939-ben Magyarország, miközben hivatalosan Németországgal állt szövetségben, megtagadta Berlin kérését, hogy segítséget nyújtson a Lengyelország elleni támadásban. Gróf Teleki Pál, a Magyar Királyság kormányának akkori miniszterelnöke azt mondta: Hamarabb felrobbantom a vasútvonalainkat, mintsem, hogy részt vegyek Lengyelország inváziójában’”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.