2023. május 16., kedd

EGY OLIMPIAI BAJNOKKAL MÉG AZ ELLENZÉKINEK HITT VÁROSOKBAN IS GYŐZHET A FIDESZ

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.05.16.


Egy papíron független, olimpiai bajnok kajakossal tudta leváltani a Fidesz az ellenzéket a gödi időközi polgármester-választáson. Kammerer Zoltán valószínűleg olyan szavazókat is meg tudott szólítani, akik nem szeretik a Fideszt, de a helyi kajakossal maximálisan tudtak azonosulni. Orbán Viktor már régen felismerte, hogy érdemes a sportolók népszerűségére építeni: Borkai Zsoltot négyszer választották Győr polgármesterének, Bebes István több mint húsz éve vezeti Körmendet, Schmitt Pál a köztársasági elnöki posztig jutott. Információnk szerint a kormánypártok már Gyurta Dániel népszerűségét is megmérték Budapesten, egy elismert sportolóval ugyanis sok esetben könnyebb győzni, mint egy pártpolitikussal
.

Ismét a dobogó tetejére állhatott Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos. A vasárnapi időközi választáson nagy többséggel választották meg Göd új polgármesterének, miután az előző, korábban momentumos városvezető, Balogh Csaba februárban lemondott.

Kammerer papíron független jelöltként, logó nélkül indult, ám mindenki tudta, hogy valójában a Fidesz áll mögötte. „Szerettük volna, ha a városért mindig is elkötelezett olimpikon a Fidesz színeiben indul, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy pártpolitika felett álló jelöltként, a pártoktól függetlenül mérettesse meg magát. Döntését elfogadtuk és tiszteletben tartjuk” – írta Tuzson Bence, a Fidesz választókerületi elnöke és helyi országgyűlési képviselője a Facebookon márciusban, hozzátéve: Kammerer Zoltánt kiváló jelöltnek tartják, ezért a Fidesz nem indít ellene senkit, és megválasztása esetén mindenben támogatni fogja.

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos gyerekkora óta Gödön él, a város díszpolgára, és az elmúlt években finoman szólva sem rejtette véka alá a Fidesz iránti szimpátiáját. A 2019-ben megjelent életrajzi könyvének előszavát Orbán Viktor és Szijjártó Péter írta, de Tuzson Bence kampányába is beszállt a tavalyi parlamenti választás előtt.

Orbán: A nemzeti mezben pályára lépő sportolóknál fontosabb nem képzelhető el

A logót a hivatalos verzió szerint tehát Kammerer nem „kérte”, és a Fidesz politikusai sem vettek részt a kampányában, ám szemmel láthatóan komoly erőforrás és csapat állt mögötte, miközben ellenfelét, a korábban DK-s Szilágyi Lászlót a kormánypárti médiában igyekeztek lejáratni.

Kammerer polgármesteri elképzeléseiről, terveiről az égvilágon semmi nem derült ki a kampányban, és gondosan kerülte a Samsung egyre bővülő gödi akkumulátorgyárának kérdését is, amely a gödiek egyik legfőbb problémája évek óta. Kammerer megválasztása azért is lehet figyelemre méltó, mert a kormánypártok népszerűsége az akkumulátorgyár és a város iparűzési adóbevételeinek elvétele miatt finoman szólva sem túl magas Gödön, 2019-ben komoly győzelmet tudott aratni az ellenzéki összefogás. A mostani eredmény azonban azt mutatja: a Fidesz könnyen visszaszerezheti a vezetést azokon a településen, ahol az ellenzéki pártok nem tudnak együttműködni.

A kormánypárti sikert legalább három tényező alapozta meg:

- Az ellenzéki összefogás szétesett Gödön, és négy év civakodás után a választók már nem hiszik el nekik, hogy képesek vezetni a várost.

- Nem volt egy erős alternatíva, mint például Jászberényben a januári időközi választáson.

- Kammererrel meg tudták szólítani azokat is, akik nem szeretik a Fideszt.

Ez utóbbit mi sem mutatja jobban, mint hogy pár nappal a választás előtt többen is arról beszéltek a Telexnek Gödön, hogy pusztán szimpátia, Kammerer sportolói teljesítménye miatt szavaznak rá...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.