2023. május 8., hétfő

INFLÁCIÓ: A VILÁG KEZD JOBBAN ÁLLNI, DE ITTHON NAGY BRAVÚR LENNE AZ ÉV VÉGI EGY SZÁMJEGYŰ SZINT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.05.08.


Amíg a mi kelet-közép-európai régiónk, az Egyesült Államok és Kína is munkaerőhiánnyal küszködik, nem is olyan egyszerű eltüntetni az inflációt. Pedig amúgy segítene lassan a bázishatás, az alacsony energiaár és a feldolgozóipari recesszió.


Ismerik az osztrák fizikus, Erwin Schrödinger macskás gondolatkísérletét? Erős leegyszerűsítéssel az a lényege, hogy egy képzeletbeli macskát betesznek egy zárt dobozba. Kívülről nem lehet belátni, és a dobozban a macska mellett van egy szerkezet, amelyet a macska nem tud befolyásolni, és amely ugyanakkora eséllyel feltör egy méregkapszulát, vagy nem tör fel. Ha egy óra hosszat magára hagyjuk a dobozt, nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban lesz a macska a doboz kinyitásakor.

A tőkepiac is tele van ilyen Schrödinger-macskákkal. Képzeljük el, hogy egy kétesélyes bírósági döntésre vár egy társaság, megszüntetik a céget, vagy nem. Az első esetben 0 dollárt ér majd a részvény, a másodikban 100 dollárt. De mennyit ér a döntés előtti percben? 50 dollárt? Vagyis a döntés után vagy veszítünk, vagy nyerünk 50 dollárt? Vagy 0 közeli értéket, mert mindenki kerüli az ilyen nagy kockázatokat?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.