2023. május 8., hétfő

ELTŰNT A 13. HAVI NYUGDÍJ, AZ AZ ORBÁN-KORMÁNY EGYELŐRE VÁLASZRA SEM MÉLTATTA IDŐSÜGYI SZERVEZETEK LEVELÉT

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2023.05.08.


A 27 százalékos nyugdíjasinfláció nemcsak a januári, 15 százalékos emelést, hanem a plusz egy havi juttatást is felemésztette már.


Az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – fogalmazott lapunknak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke. Juhász László ugyanakkor hozzátette: az évközi emelést sürgető, április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelére eddig nem érkezett válasz. Az inflációról szóló következő KSH jelentés egy hét múlva aktuális, mint mondta, addig türelmesen vár. De ha a következő napokban sem reagál megkeresésére a kormány, akkor személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az Idősek Tanácsa elnökéhez fordul.

Mint megírtuk, a NYUSZET szerint sürgősen minimum 5 százalékos, visszamenőleges, évközi nyugdíjemelésre van szükség ahhoz, hogy legalább a vásárlóértékét megőrizze az ellátás. A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a januári, kötelező emelést is, ezzel szemben a valós infláció 18-20 százalék körül lesz az év egészében. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég arról beszélt, hogy éves átlagban 15 százalék fölé gyorsulhat a pénzromlás üteme, a Magyar Nemzeti Bank számítása szerint akár 19,5 százalékos is lehet a pénzromlás az év végére.

Juhász László felhívta a figyelmet arra is:

a nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos, hiszen az idősek, főleg az alacsony nyugdíjból élők, pénzük nagyobb részét a bőven az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik.

Így jön ki, hogy a nyugdíjas infláció átlagosan 27 százalék körül volt az év első három hónapjában. Ez pedig magasan a januári 15 százalékos nyugdíjemelés fölött van, hiszen majdnem a duplája, és az egyenlítésre a 13. havi nyugdíj sem volt képes – mondta. Ez utóbbi ugyanis nem emelés, hanem egyszeri juttatás, tehát nem is lehet emelésnek számítani, de ha mégis megtennék, akkor is az látszik, hogy az egy összegben kapott plusz ellátás egy hónapra elosztva 8,3 százalékos többletet jelent. A 15 százalékos januári emeléshez hozzáadva így is csak 23,3 százalékos a plusz, szemben a 27 százalékos nyugdíjas inflációval...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.