2023. május 8., hétfő

KÖVES SLOMÓ MEGPUCCSOLTA AZ ORTODOX RIVÁLISÁT, FELKÉSZÜL A MAZSIHISZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.05.08.


A magyar közélet ingerküszöbét nem nagyon érte el a Kazinczy utcai zsinagóga körül zajló belháború, ami önmagában is méltatlan és tragikus, de jóval túlmutat önmagán. A kisgazdapárt harcaira emlékeztető események egy jól körülírható folyamat részei, amelynek lényege, hogy az Orbán-kormány felszámolja a magyarországi zsidóság pluralizmusát és önrendelkezését, minden irányzatot a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségbe (EMIH) olvaszt be. Az igazi célpont a Mazsihisz: azt akarják, hogy csak Köves és az EMIH legyen a zsidóság képviselője.

Ennek fontos állomása az EMIH ortodox „riválisa”, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) megpuccsolása. A kifejezés nem túlzó, ez egy klasszikus puccs volt, ahol egy törvénytelenül összehívott közgyűlésen, ahova az igazi tagokat meg sem hívták, az EMIH egy bábot helyezett a törvényes elnök, Deutsch Róbert helyére. Mindezt annak ellenére, hogy a gyűlést és a személycserét egy jeruzsálemi vallási bíróság már korábban megtiltotta. Deutsch Róbert a zsinagógát lelakatolta, amit később – a rendőrséget is felhasználva – az EMIH emberei elfoglaltak.

Köves már hosszabb ideje próbálja az EMIH-be olvasztani az ortodox riválist, de az izraeli vallási bíróság törölte egy korábbi érvénytelen közgyűlés hatáozatait is, miután a határozat szerint a régi tagság megkerülésével és újak felvételével jelentős mértékben megváltoztatták a szavazati joggal rendelkezők körét, hogy megalapozzák az elnökség eltávolítását. Magyarul: Köves beléptette saját embereit, és kiszavaztatta a MAIOH valódi vezetőit, hogy bekebelezze őket, a 10 milliárdos ingatlanvagyonnal együtt. Ez azonban nem minden, ennél sokkal átfogóbb tervről van szó.

Anélkül, hogy a részletekben elvesznénk, utalnunk kell az előzményekre. Köves Slomó 2004-ben alapította meg az EMIH-et. Hivatalosan a magyar törvényhozás által 1877-ben elismert Statusquo Ante nevű zsidó vallási irányzat szellemi örököseként, de ez hamis hivatkozás. Köves Slomónak és az alakuláskor 150 követőjének semmi köze nincs a Statusquo Ante közösséghez, se ideológiailag, se teológiailag. Köves csak kinézte magának őket. Egyházalapítását a nem magyar központú Chábád Lubavics nemzetközi zsidó mozgalom támogatta, ahogy mondják, Köves a Chábád „ügynöke”.

Köves a zsidó vallási élet megújításának szükségességével indokolta az új hitközség alapítását, de alig tízéves növekedése és kiterjedése nem a „zsidó vallási élet megújulásának”, hanem az Orbán-rendszer kiszolgálásának eredménye. Az Orbán-rendszer felismerte Kövesben a potenciális lehetőséget, hogy a Mazsihisz erejét megtörje, a magyarországi zsidóságot megossza, és a tősgyökeres zsidó hitközséggel szemben a klientúrájába tartozó „nemzeti zsidó” hitközséget hozzon létre, amely támogatja az illiberális rendszert, hűséges kiszolgálója lesz a NER-nek, és lecseréli a Mazsihiszt.

Köves, akit sokan a zsidóság árulójának, az Orbán-rendszer kirakatba állított díszzsidójának tartanak, már a kezdet kezdetén tudhatta, mit akar. Ezt tükrözi az „Egységes” Magyarországi Izraelita Hitközség neve, amely előre vetítette, hogy ez lesz az egyetlen zsidó hitközség, amely bekebelez és elfoglal mindent, s felszámolja a baloldalinak és liberálisnak tartott Mazsihiszt. Első ténykedése éppen a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) kiszakítása volt a Mazsihiszből, amely mögött ő állt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.