2023. június 6., kedd

A KORMÁNY BÉREMELÉSSEL HITEGET, STÁTUSZTÖRVÉNNYEL FENYEGET, A PEDAGÓGUSOK TÜNTETNEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.06.06.


Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint a béremelés ígérete nem fogja leszerelni a tiltakozó pedagógusokat. egy részük azonban mindig is tűrni fog, csak igen nagy nehézségek árán. Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke szerint azokat a pedagógusokat, akik eddig tiltakoztak, már nem fogja a kormány mindenféle átlátszó dumával beetetni. Ugyanakkor a szakszervezetek által el nem ért pedagógusok között nagyon sokan lehajtják a fejüket, és elviselik, ami történik velük. Budapesten pedig hétfőn folytatódott az ellenállás, a tüntetőket az ADOM Diákmozgalom és a PDSZ hívta az utcára.


„A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus béremelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus életpálya törvényjavaslat – több hónapig tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően – hamarosan az Országgyűlés elé kerül” – írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából vasárnapi közleményében. Hétfőn azonban folytatódtak az új pedagógus jogállási törvény elleni tiltakozások, Budapesten ezúttal az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezett utcai demonstrációt az általuk bosszútörvénynek nevezett jogszabálytervezet ellen, amiről a Népszava tudósított. Bozzay Ákos, az ADOM Diákmozgalom szóvivője azt mondta, azért gyűltek össze, hogy megünnepeljék a pedagógusokat. Nem tüntetni, s nem kordont bontani érkeztek. Hozzátette, a szülei után a pedagógusoktól kapta a legtöbbet. Majd így folytatta: „Kedves pedagógusok, óvónénik, tanítók, tanárok, oktatók, kis tanárok, iskolapszichológusok, minden pedagógus. Talán a teljes magyar nép nevében mondhatom nektek, hogy köszönjük!” Egy tanár elmondta, azért küzdenek, hogy továbbra is szabadon elmondhassák a véleményüket az oktatás helyzetéről, ne legyen még nagyobb a már most is elviselhetetlen munkateher. „Hogy embernek érezhessük magunkat akkor is, amikor a kérdésre, hogy mi a foglalkozásunk, azt válaszoljuk, tanár vagyok, s ne nézzenek ránk lesajnálóan, se leereszkedően, hogy a pedagógus szó ne váljon szitokszóvá, se ellenségképpé.”

De vajon meddig tart a tiltakozás? Ezúttal pártelnököktől kérdeztük, a státusztörvény általi fenyegetettség, vagy a legnagyobb béremelés mantrázása leszerelheti-e a tiltakozó pedagógusokat?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.