2023. szeptember 13., szerda

A LEGSZEGÉNYEBB RÉGIÓKBAN TÖBB AZ ÁRVERÉS, ÉS NAGYOBBAT VESZÍTENEK AZ ADÓSOK

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2023.09.13.


Az összesen 199 milliárd forint összértékű ügyek növelik a szakadékot szegények és gazdagok között – derül ki a Periféria Központ friss tanulmányából.


Covid-19 miatti veszélyhelyzet lejártával újraindult árverések felerősítik a társadalmi egyenlőtlenségeket – derül ki a Periféria Központ ma megjelent gyorsjelentéséből. A szegényebb régiókban – általában régi adósságok miatt – gyakrabban voltak ingatlanárverések az elmúlt egy évben Magyarországon. A közpolitikai kutatóközpont az elmúlt egy évben aukcióra kitűzött, befejezett árveréses 21 ezer ingatlant vizsgálta, amelyek összértéke meghaladta a 199 milliárd forintot. Ezek többsége lakóingatlan és 5 millió Ft alatti értékű, de nem számítanak ritkaságnak a tízezer forintos becsértékű ingatlanok sem – kilencből csak egy elárverezett ingatlan értéke éri el a 20 millió Ft-ot.

„Tehát az árverésre bocsájtott ingatlanok többsége az ingatlanállomány kevésbé keresett, így alacsonyra értékelt szegmenseiből, valamint feltehetően alacsony jövedelmű háztartások vagyonából kerül ki”

-derül ki a tanulmánybó

Régi adósságok miatti árverések, nagyrészt licit nélkül

A vizsgált 21 ezer végrehajtási ügy közül a legrégebbiek 1995-ben kezdődtek, a többség pedig két nagyobb csoportra osztható: az elmúlt egy év ingatlanárveréseinek kétharmada 2015 és 2023 között indult végrehajtási ügy, a harmaduk pedig a 2008-as gazdasági válságot követően keletkezett adósságokra vezethető vissza.

„A Covid-19 járvány hatásai, valamint a jelenlegi magas infláció hozzájárulnak a háztartások jövedelmének csökkenéséhez és az eladósodás kockázatának növekedéséhez. Ennek hatásai a végrehajtások terén csak évek múlva válnak igazán láthatóvá”

– jegyzik meg a tanulmány szerzői. Az árverések országos alakulásával kapcsolatban az látszik, hogy a befejezett ingatlanárverések közel felében nem érkezik licit, 7,9% a kikiáltási ár felén (a törvényileg lehetséges minimumon), 17% pedig a kikiáltási ár alatt kerül eladásra.
Hatból mindössze egy ingatlanért fizettek többet a kikiáltási árnál.

Ahol a kikiáltási ár alatti az aktuális licit, ott 1,8 millió forinttal kínáltak kevesebbet az ingatlanért, tehát ezt az összeget az adósok veszteségként szenvedik el, ezekben az esetekben a lakásvesztés valószínűsége is nagyobb. Ahol a meghirdetett árnál több pénzt ajánlanak az ingatlanért, ott 4,2 millió forint az átlagos különbség a két érték között, vagy ezekben az esetekben nem csökken az adós vagyona és a tartozások rendezésére jobbak az esélyei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.