2023. szeptember 13., szerda

18 ÉV ALATTIAK MEG SEM KÖZELÍTHETIK A KÖNYVEK NAGY RÉSZÉT AZ ALEXANDRA KÖNYVESBOLTJÁBAN

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2023.09.13.


A kormány által gyermekvédelminek nevezett LMBTQ-ellenes törvény egyik legabszurdabb vadhajtását láthatjuk az Alexandra könyvesboltokban. 18 év alattiak nem lapozhatnak bele a boltban lévő könyvek nagy részébe, sőt, úgy tűnik, az egyik boltban még csak oda se mehetnek arra a részre, ahol a nem ifjúsági könyvek vannak. Megkérdeztük a Lírát és a Librit, náluk is van-e ilyen korlátozás. A furcsa helyzetet az okozza, hogy a törvény szövege homályos, és többféleképpen is értelmezhető.


A budapesti Ázsia Centerben lévő Alexandra könyvesboltba belépve a jobb oldalon egy, a bolt alapterületéhez képest kisebb ifjúsági részleget látunk. Ezen rész mellett vannak azok a polcok, ahol az iskolai kötelező olvasmányok vannak. Az üzletben ezek azok a részek, amit a 18 év alattiak látogathatnak, de a többi könyvhöz már nem mehetnek közel – derült ki számunkra a helyszínen.

Már rögtön a bolt bejárata előtt ugyanis tábla figyelmeztet arra, hogy 18 alattiak csak az ifjúsági részen tartózkodhatnak. Az üzlet többi részén található viszont a könyvek nagy része. Itt a nem kifejezetten ifjúsági könyvnek besorolt kiadványok találhatók, ahová már nem engedik a nem felnőttkorúakat – még szülői felügyelettel sem. Az tehát elvileg kizárt, hogy anya és iskolás lánya együtt menjenek be ide, és mindketten könyveket nézegessenek. Ez alól csak a kisebb, olvasni még nem tudó gyerekek jelentenek kivételt, ők a szüleikkel tarthatnak a felnőttek számára kijelölt polcokhoz.

A félreértés elkerülése érdekében tisztázandó, hogy a felnőtteknek szóló könyvek itt egyáltalán nem pornográf tartalmakat jelölnek. Olyan kiadványokról van csak szó, amiket a kiadók nem kifejezetten ifjúsági könyvnek szántak, ezért felnőtteknek szóló könyvnek minősülnek. Ezen a felnőtteknek szóló részen van rengeteg magyar és nemzetközi szerző által jegyzett verses kötet, regény, bestseller, életrajzi könyv, szakácskönyv, útikönyv, könnyedebb krimi, sci-fi. Tehát olyan könyvek is, amiknél akár az is életszerű lehet, hogy egy érdeklődő 15-17 éves szívesen levenné a polcról és beleolvasna.

Ezeken a polcokon vannak többek között Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Háy János, Kertész Imre, Bohumil Hrabal, Roberto Bolano által írt könyvek, vagy éppen Churchillről, Cseh Tamásról, Horthyról, Törőcsik Mariról, Petőfiről szóló könyvek is. Az itt található kiadványok között rengeteg olyan van, amit egyébként 18 év alattiak is forgathatnának, sőt, nagy valószínűséggel nincs bennük olyan tartalom sem, ami az LMBTQ-ellenes törvény hatálya alá esne. A könyvesbolt mégsem kockáztatja meg, hogy odaengedi őket, mert ha esetleg valamelyik könyvben mégis van valami apró LMBTQ-érintettség, akkor elviekben milliókra bírságolhatja őket a kormányhivatal.

A budapesti üzletben ezért a kiírás mellett az eladó külön figyelmezteti is a 18 év alatti vevőket, hogy ne menjenek át a bolt ifjúsági könyves részéből a másikba...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.