2023. szeptember 6., szerda

MONOSTORI TIBOR: MIKÖZBEN AZ ERASMUS ELHAL, VIRÁGZIK AZ MCC AZ ÁLLAMI PÉNZBŐL

HÍRKLIKK / KLIKKTV
Szerző: HÍRKLIKK
2023.09.06.


Azt mondják, az MCC a Fidesz káderképzője, mert aki jól épít kapcsolatokat, annak nagyobb esélye lesz beépülni a NER-be vagy a Fidesz pártudvarába – mondta a Klikk TV Tíz című műsorában Monostori Tibor történész arról, miért is került előtérbe mostanában a Mathias Corvinus Collegium és mit is fed az intézmény. A vezetők szerint a tehetségkutatáson belül három célja van az intézménynek, a tehetséggondozás, a társadalmi mobilitás és a roma vagy női tehetségek felkutatása, a nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítésének lehetőségével, és a tehetségek külföldi taníttatásával – tette hozzá. „A tehetséggondozás az ő fejükben egészen mást jelent, kiszemelnek embereket, és előkészítik őket közéleti, vezetői szerepre akár az üzleti, akár a politikai életben.”


Az eddigi a szakkollégiumokat, amely egy laza, sokszor alulról építkező, diákönkormányzattal rendelkező rendszer volt, próbálják kiszorítani vagy lecserélni, államilag feltőkésítve, állami alternatívát nyújtani – fogalmazott Monostori Tibor, aki rámutatott, a tehetségképző és kutatóintézménynek – amely egyébként 25 éve létezik – több száz alkalmazottja van, s 2020-ban tőkésítette fel a kormány. „Olyan szakkollégiumok voltak előtte, mint az Eötvös Collegium, a Bibó Szakkollégium, és 2020-ban látta eljönni az időt a kormány, hogy egy sokkal nagyobb hatású intézményt kreáljon.” Készpénzt és ingatlanokat kaptak, mint révfülöpi kikötőt, a Flamengo hotelt, a Balassi Intézetet és jutottak részvényplakettek is óriási értékben.

Olyan pénz van a rendszerben és olyan szintű kutatókat tudnak leigazolni, hogy az a pár ezer fő, aki felvételt nyer, tud épülni, eközben pedig az Erasmus program elhalóban van – mutatott rá. „Ez az ellentmondás a rendszerben, a közoktatás leépül, a tanárok elmennek, cserébe, aki elmegy az MCC-re, annak kinyílik a világ, eljut Brüsszelbe, Németországba akár egy évre is tanulni. Állami pénzből történik mindez, az a pénz, ami kapnak részvényosztalék formájában vagy akár máshogy, az nagyon hiányzik a közoktatásból és a többi kollégium kárára növekszik az elit.”...


A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.