2023. szeptember 6., szerda

HÁT FIGYELJ, VALAHOGY EZEKET A SZEMÉT BŰNÖZŐKET CSAPOLJUK MÁR LE!

TELEX
Szerzők: SARKADI ZSOLT, HALÁSZ JÚLIA
2023.09.06.


„Ment ott a hátizsákjával, aztán a gyerekem odakiáltott neki valamit angolul. Később kérdeztem is, »Dávidka, mit kiabáltál neki angolul?« Azt mondja erre, »Anyu, azt kiabáltam neki, hogy fusson, mert jönnek a rendőrök. Hát olyan fiatal volt, mint én«” – mesélte Júlia a Csongrád-Csanád megyei Domaszék kocsmájában. Bár a Szeged melletti nagyközség közigazgatási területe nem érintkezik a magyar–szerb országhatárral, az itteni tanyavilágban szinte mindenki találkozott már a határvadászok és a rendőrök elől menekülő, hátizsákos idegenekkel.


Júlia a Domaszékkel szomszédos Zákányszéken él egy külterületi tanyán, és azt mondta, a saját telkükön is találtak már sátrakat és hálózsákokat. „Van a tanyánkon egy akácos, nem messze a háztól. Ahogy lehullottak a levelek, mentünk ki tüzelőért, akkor találtuk meg a hálózsákokat, láttuk, hogy ott táboroztak. Mondta is a férjem:

»Hallod, hát mi ezekkel kávéztunk minden reggel.«

Mert ki szoktunk ülni kávézni a ház elé, onnan egy pár tíz méter ez az akácos.”

Abban minden helyi egyetértett, hogy az utóbbi hónapokban ismét egyre többen jutnak át a határon. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója augusztus végén a Kossuth rádióban azt mondta, „Ásotthalom és Mórahalom térségében 140-180 tagú csoportok jönnek át a kerítésen létrákkal, és tesznek kísérletet a védelmi erők lerohanására, emellett aktívak az embercsempészek is, akik az átjutottakat próbálnák továbbvinni”. A főtanácsadó szerint „a rendőrség és a határvadász alakulatok harcban állnak”, a bevándorlók „rendszeresen támadják a műszaki akadályrendszert, a rendőrség járműveit, fahusángokkal, kövekkel és csúzliból kilőtt fémgolyókkal a rendőröket is, közülük idén már heten sérültek meg”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.