2023. szeptember 5., kedd

UNGVÁRY AZ ORBÁN-IDÉZETEKRŐL: A REGNÁLÓ POLITIKAI ERŐ NEM TEHETI MEG, HOGY BELOPJA MAGÁT AZ ISKOLÁBA

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2023.09.05.


Az Orbán Viktor által jegyzett „hét törvényt” írták fel egy felújított csepeli középiskola falaira, aztán a hazai nyilvánosságban nagy hullámokat vetett az ügy, néhány nap múlva le is szedték a hatalmas méretű feliratokat. Azt máig nem tudjuk, ki rakatta fel azokat. A csepeli alpolgármester szerint ha Kossuth- és Petőfi-idézetek lehetnek az iskolákban, akkor Orbántól ugyanúgy lehetnek. Ungváry Krisztián történész szerint azonban történeti távlat kell ahhoz, hogy mérlegelni lehessen, a nemzet nagyjai közé tartozik-e egy politikus, ráadásul Kossuth és Petőfi nem indul a választásokon. Az iskola pedig semmiképpen nem lehet a napi pártpolitika terepe.


Augusztus végén Orbán Viktor miniszterelnök bölcsességei kerültek fel egy frissen felújított csepeli gimnázium falára. A 22 milliárdos állami támogatással megújított Jedlik Ányos Gimnázium nemcsak korszerű lett, hanem rendkívül esztétikus is, a képek tényleg magukért beszélnek. Ha súlyos állami milliárdok épületekre való elköltéséről van szó, akkor valószínűleg széles körű egyetértés van arról a magyar társadalomban, hogy jó helyre megy a pénz, ha iskolákra költik.

Azonban Németh Szilárd és Maruzsa Zoltán fideszes államtitkárok, valamint más kormányközeli közszereplők is úgy vettek részt az ünnepélyes átadón, hogy egyiküknek se jutott eszébe szóvá tenni: aggályosnak tartják azokat a hatalmas méretű táblákat, amelyeken Orbán Viktortól származó idézeteket raktak ki az iskola belső falain.

Ugyanezek az idézetek egyébként a Jedlikbe felszerelt tábláknál kisebb méretben már két éve ott vannak a Karmelitában a miniszterelnök dolgozószobájának falán, ahogy erről korábban maga a kormányfő számolt be. A két dolog azonban nagyon nem ugyanaz: egészen más Orbán-idézetekkel találkozni a miniszterelnök irodájában és egy állami iskola falán.

Miután az óriási méretű Orbán-idézetek híre bejárta a hazai sajtót, és az iskola igazgatója kezdeményezte a táblák leszerelését, az intézmény öregdiákjának számító, a felújítást elindító Németh Szilárd is jelezte: egyetért a döntéssel, hiszen „pártpolitikának nincs helye az iskolában.” Végül Maruzsa Zoltán és Németh Szilárd intézkedett, hogy a táblákat leszereljék a hétvégén...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.