2023. szeptember 5., kedd

EURÓPÁBAN IS TÉMA AKKUMULÁTOR-NAGYHATALMI ORBÁN ÁLMA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.09.05.


A párizsi Le Monde helyszíni riportot közöl a Debrecentől délre található, 5300 lakosú Mikepércsről, ahol a helyi lakosokat aggasztja a településen tervezett kínai akkumulátorgyár-beruházás, az erőltetett iparosítás várható környezeti hatása.

A kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátor-gyártója Kínán kívül Németországban és Magyarországon fogja előállítani a Sen-hszing típusú, gyorsan tölthető akkumulátorát – közölte Kao Peng-fej, a cég főmérnöke a müncheni autóvásáron – jelenti a Reuters. A kínai gyártás már ez év végén megkezdődik, és az ilyen akkumulátorral ellátott járművek jövőre kaphatók is lesznek. Az európai gyártás megindításának a pontos időpontját a főmérnök egyelőre nem tudta megmondani. A CATL szerint az új, lítium-vasfoszfáttal – rövidítve LFP-vel – készülő Sen-hszing akkumulátor tíz perces töltés után 400 kilométer megtételét teszi majd lehetővé, teljes feltöltéssel pedig – aminek az időigényét azonban a Reuters-beszámoló nem adja meg – 700 kilométer lesz a megtehető távolság. Az LFP felhasználása alacsonyabb költséggel jár, mint a BMW, illetve a Tesla által használt nikkel-kobalt-mangán akkumulátor – állította Kao Peng-fej. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a CATL türingiai üzeme már tavaly decemberben megkezdte működését, az épülő debreceni telepen pedig, amely a tervek szerint a legnagyobb európai akkumulátorgyár lesz, két-három éven belül akarják elindítani a termelést.

A hírügynökségi jelentés után röviden még ugyanerről a témáról egészen más műfajban: a párizsi Le Monde helyszíni riportot közöl a Debrecentől délre található, 5300 lakosú Mikepércsről, ahol a helyi lakosokat aggasztja a településen tervezett kínai akkumulátorgyár-beruházás, az erőltetett iparosítás várható környezeti hatása. A riportban megszólaltatott lakos szerint félő, hogy idővel nehézfém-oldatok szennyezhetik a talajt, a vizet és a levegőt, a hatóságok pedig nem nőttek fel ahhoz a feladathoz, hogy betartassák az előírásokat. A cikk terjedelmes áttekintést ad arról, hogy Orbán Viktor akkumulátor-nagyhatalommá akarja tenni Magyarországot.

Meloni: a posztfasiszta vezető, aki átírhatja a brüsszeli játékszabályokat


Most pedig bővebben arról, hogy meglehetősen szokatlan kifejezést használ Giorgia Meloniról szóló elemzésében Anthony Constantini a Politico című amerikai portál európai kiadásában: nyugati nacionalizmusnak nevezi az olasz miniszterelnök politikáját. Meloni, mióta kormányfő lett, meglepetéssel szolgál a brüsszeli kétkedőknek: a posztfasiszta Olasz testvérek vezetőjétől sokan azt várták, hogy ugyanolyan bajkeverő lesz, mint Orbán Viktor. Ehelyett viszont azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ő legyen az első olyan jobboldali populista vezető, aki valódi összeurópai szövetséget kovácsol egybe. Ha ez sikerül neki, azzal végérvényesen átírhatja a brüsszeli játékszabályokat – vélekedik a Politico szerzője.

Kitér arra, hogy belpolitikai kérdésekben Meloni visszafogta korábbi EU-ellenes nyelvezetét, a külpolitikában pedig határozottan Ukrajna-párti, szembefordult volt koalíciós partnere, Silvio Berlusconi Oroszország melletti kijelentéseivel. Jó viszonyban van más európai vezetőkkel, és még Joe Biden amerikai elnökkel is kijön, ami ritkaságszámba megy jobboldali populista európai politikusok körében. Meglepő módon Kínával szemben is határozottan fellépett, és nemrég bejelentette, hogy Itália kivonul a Peking által kezdeményezett „Új Selyemút” projektből. Mindez egyelőre kifizetődik, Meloni elfogadottsági rátája 57 százalékos.

Anthony Constantini megállapítja: Meloni európai fogadtatása élesen eltér attól a gyakran fagyos légkörtől, amely körülvesz más jobboldali populista vezetőket, így Orbánt, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt, Marine Le Pen francia állandó ellenzéki vezetőt, illetve Janez Janša volt szlovén kormányfőt. A Politico elemzője szerint ez annak tudható be, hogy a többieket csak a saját országuk szorosan vett szempontjai mozgatják – ezért őket Constantini „kis nacionalistáknak” nevezi, és ez a „kis nacionalizmus” csupán otthon teheti őket sikeressé, a páneurópai egyesült jobboldali koalíció létrehozásához már nem elegendő, nem alkalmas arra, hogy sikert arasson Brüsszelben, mert ezek a politikusok csak nyűgnek látják Brüsszelt, ahelyett, hogy meg akarnák reformálni.

Meloni ezzel szemben – állítja a Politico elemzője – a „nyugati nacionalizmusban” hisz, amely a nyugati civilizáció továbbélésének és virágzásának a fenntartását tűzi ki célul, nem csak a saját államára összpontosít, és ez olyan újdonság az európai színtéren, amely képes lehet arra, hogy teljesen átalakítsa az Unió politikai funkcióit. A Brüsszelt és Washingtont gyakran sértegető „kis nacionalistákkal” ellentétben Meloni világosan érti, hogy Brüsszel és Washington támogatása nélkül Olaszországnak nincs esélye a következő évszázadban.

Constantini arra is felhívja a figyelmet, hogy az olasz miniszterelnök képes szorosan együttműködni a néppárti Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel, ami hasznosnak bizonyulhat egy olyan jövőbeli európai koalíció szempontjából, amely a centrumtól jobbra eső erőket fogja össze. Az Európai Parlamentet, amióta csak fennáll, mindig a jobbközép és a balközép nagykoalíciója vezette – ehhez képest földrengéssel érne fel az uniós politikában, ha a jövő évi választások nyomán jobboldali irányítás jönne létre, Meloni „nyugati nacionalizmusa” jegyében – olvasható a Politico elemzésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.