2023. január 17., kedd

MÉG NINCS TÚL A SOKKON A VENDÉGLÁTÁS: TOVÁBBI BEZÁRÁSOKAT, ÁREMELÉSEKET, ÁTALAKULÓ MŰKÖDÉST JÓSOLNAK

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.01.17.


- Először a Covid, aztán a munkaerőhiány, az alapanyagárak és az energiaárak tépázták meg a magyar vendéglátóipart, az elmúlt három évben folyamatosan szállingóztak a bezárásokról szóló hírek.

- Erre a télre sokan csődhullámot jósoltak. Ez eddig ugyan elmaradt, de sok hely a tartalékait éli fel, a legtöbb bezárás a következő hónapokban várható.

- Nagyon sok múlik azon, hogy a romló reálbérek mellett a lakosság meddig akar még étterembe járni. Az az egy biztos, hogy a bezáró helyek vendégei a nyitva maradókhoz fognak átszokni, akik jól is járhatnak ezzel a végén.

Budapesten csak a város belső részén lévő helyek közül bezárt a Hauer, a Budapest Cukrászda, a Pipipont, a Noodey, a Kazimír Bisztró, a Halkakas, az Up&Down, a YUN, a Richie's Rooster's, a Hello Chicken, a Stoczek Menza, a Da Raffaelo, a Zabrakadabra, a Fruccola Mom, a Kedves Krém, a Green Gorilla, a Campus Royale, Sopronban és Győrben a Puskás, a Várkert, a Graben, a Rózsakert, a Vadászkürt, a Lövér, a Viator, a Szürkebarát, a Kálvária Street, a Mackó Kuckó. Az egész országban pedig több tucat, ha nem több száz étterem és cukrászda csukta be szintén a kapuit az utóbbi hetekben és hónapokban.

Az alapanyagok és a munkaerő a Covid után kezdtek el drágulni, az energia ára pedig 2022 nyarán nőtt a többszörösére, ezzel pedig a bérleti díjakat leszámítva a vendéglátósok minden költsége brutálisan megnőtt. Az árakat viszont szinte senki nem meri olyan arányban emelni, ahogy a költségek nőttek, ami miatt mostanra az éttermek egy része a tartalékait éli fel. Vannak olyan helyek, amik hónapok óta a csőd szélén táncolnak, a következő időszakban pedig sokan be is zárhatnak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.