2023. április 24., hétfő

TÉNYLEG SEMMI NEM ELÉG: NAGY MÁRTON MEGDÖNTÖTTE A TIBORCZ-PÉNZELÉS VILÁGREKORDJÁT!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.04.19.


A baráti magántőkealapok felhizlalása után itt az új, ingatlanalapos NER-trükk! Egy hónap elég volt arra, hogy a kormány határozatot hozzon az úgynevezett Baross Gábor Tőkeprogramról, kidolgoztassa a részletes feltételeit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, majd lebonyolítsák a pályázatot és megnevezzék a győztes ingatlanalapokat. A példátlan tempójú pénzszórás bő 150 milliárd forintnyi „ingyenkölcsön” kihelyezését jelenti, melyből közel 60 milliárdot a miniszterelnök vejéhez szorosan kapcsolódó két alapkezelő vitt el – vette észre a Válasz Online. Korábban az ugyanehhez a körhöz tartozó magántőkealap-hálózatba is belepumpáltak legalább 75 milliárdnyi tőkét, vagyis már 135 milliárdon áll a számláló. Miközben Tiborcz István az elmúlt években kétszer fogadta meg nyilvánosan, hogy eltávolítja magát az állami forrásoktól.


Nyolc éve történt. Tiborcz István április 28-i hatállyal minden olyan cégét eladta, amely állami pénzt szívott, illetve szívhatott volna magába. Alapvetően a közvilágítási tendereken hasító, később az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által „körberajzolt” Elios Zrt.-ről volt szó – de a kormányfő veje kiszállt a keszthelyi kikötőt megszerző vállalatból is. Aztán az üzletember próbált elbújni a BDPST nevű zártkörű részvénytársaság sűrűjében, de végül – még Heti Válasz-korunkban – kiugrasztottuk a cégbokorból. Mivel tovább már nem tudta titkolni, hogy nagyban játszik az ingatlanpiacon, beleállt a dologba. Meghatározó részvényes lett a tőzsdei Appeninn Holding Nyrt.-ben, és megint egyre közelebb sodródott a hatalmi pénzosztó központokhoz, leginkább a százmilliárdok felett rendelkező állami turisztikai intézményrendszerhez (ahol a neje egyébként „önkéntes” tanácsadóként működött). Amikor már minden lóláb kilógott mindenhonnan, Tiborcz István újabb bejelentéssel élt: a BDPST eladja az Appeninnben meglévő 29,30 százalékos tulajdonrészét. Az indoklás nem volt rövid, most a dráma fokozása érdekében újra szó szerint közöljük: „Annak idején azért is kezdtem el komolyabban ingatlanbefektetésekkel foglalkozni, mert ez egy olyan terület, amelyet kevésbé érintenek állami és önkormányzati tenderek, én pedig még a látszatát is el akartam kerülni annak, hogy a személyem miatt előnyben részesülnének az érdekeltségeim. Ahogy korábban is jeleztem, nem kívánok olyan cégben tulajdonos lenni, amely állami és önkormányzati támogatások elnyeréséért indul. Az Appeninn Nyrt. most – két balatoni ingatlanfejlesztési projektjéhez – vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a független menedzsment döntése alapján beadott pályázatok útján, amely véleményem szerint összhangban van a társaság hosszútávú érdekeivel. A fenti vállalásom alapján azonban fel kívánom oldani az ellentmondást és meg kívánok válni a társaságban meglévő érdekeltségemtől”.

Korrekt, gondolhatta a nagyérdemű. Csakhogy újabb piaci bújócska kezdődött; hirtelen elszaporodtak az – egykor a Fidesz által is megvetett offshore-gyakorlatokat idéző – úgynevezett magántőkealapok. Amelyek aztán, mint nemrég egy kétfelvonásos cikkben bemutattuk, az egész NER tartópilléreivé váltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.