2023. április 27., csütörtök

AMERIKAI LAPOK SZERINT FERENC PÁPA ÉS ORBÁN „BÉKE” ÜZENETE NEM UGYANAZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.27.


Az amerikai National Catholic Reporter Ferenc pápa magyarországi útjával kapcsolatos tudósításában azt írta, hogy a pápa kötélen táncol, amikor úgy kell a háború befejezéséről beszélnie, hogy közben ne távolítsa el az ukrán vezetőket és a nyugati szövetségeseket, békeüzenetét pedig ne tudják felhasználni Oroszország és a szövetségesei, köztük Orbán Viktor. A cikkben megszólaltatták Alex Faludy újságírót (aki anglikán teológus és lelkész is), Faludy György unokáját, aki az amerikai olvasóknak megvilágította Ferenc pápa és Orbán békeüzenetének kardinális különbségét.

Alex Faludy kiemelte, hogy Ferenc békére és a háború befejezésére irányuló felhívásait a katolikus társadalmi tanítás motiválja. Orbán azonnali tűzszünetre való felszólításai viszont Oroszország érdekeit szolgálja, igazodás Moszkvához. Ez azt jelenti, hogy Ferenc pápa nem az ukránok támogatásának megszüntetését, az ukránok kapitulációját, és azonnali tűzszünettel az oroszok által elfoglalt területekről való lemondást szorgalmazza, hanem általában a háború befejezését, de igazságos béke útján. Az orbáni „béke” szólamok egy szuverén állam oroszok általi elfoglalását jelentik.

Az amerikai katolikus lap emlékeztet arra a csúsztatásra is, hogy Orbán igyekezett úgy beállítani, mintha a Vatikán és Magyarország ugyanazt képviselné, és csak ketten állnának közösen a „béke” pártján. De Orbán és Ferenc pápa „béke” üzenete nem ugyanaz. A Vatikán nem oroszbarát, a háború áldozatainak az ukránokat tartja, és az ő szenvedéseikkel érez együtt. Nyilvánvaló az, hogy nem olyan békéről beszél, amely feleslegessé tenné ezt a szenvedést, és egy orosz uralom alá lökné őket. Márpedig Orbán „béke” javaslata az azonnali tűzszünettel ezzel egyenlő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.