2024. február 11., vasárnap

BEREND T. IVÁN: TIBORCZNAK NINCS OKA PANASZRA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BEREND T. IVÁN
2024.02.09.


Tiborc panasza a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusának, Katona József 
Bánk Bán című drámájának kiemelkedő epizódja. Tiborc a nép nyakán ülő idegenek, a merániak garázdálkodásáról, a nép kirablásáról, a jobbágyok keserű sorsáról panaszkodott. „Míg tűrhetém, tűrtem becsűletessen: / Most már gazember is lennék; de késő” – kesergett. A darab bemutatója 1848. március 15-én a forradalmi megmozdulás miatt félbeszakadt, de 23-án, a Pesti Magyar Színházban immár teljes terjedelmében előadták.

Hogy mekkorát emelkedett azóta az ország, annak legjobb bizonyítéka, hogy a mai Tiborc 70 milliárdos vagyonával Magyarország 25-ik leggazdagabb embere lett. Mindezt Tiborc(z István) káprázatos gyorsasággal érte el, hiszen 23 évesen, 2009-ben alapította vállalkozásait. 29 évesen, 2015-ben hozta létre a Budapest Group nevű befektető, ingatlanokkal és szállodaüzemeltetéssel foglalkozó vállalatát, s ma mintegy 16 cég tulajdonosa. Akkor még tanulmányait folytatta, hiszen csak 2018-ban nyerte el jogi diplomáját a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Ja, majdnem elfelejtettem mondani a legfontosabb eseményt életében: 27 évesen, 2013. szeptember 6-án feleségül vette Orbán Viktor miniszterelnök Ráhel nevű leányát. Ez nyilvánvalóan nincs összefüggésben azzal, hogy Tiborcz vállalatai sok közbeszerzési versenyt megnyertek, amit az EU csalásokkal foglalkozó hivatala (European Anti- Fraud Office, OLAF) vizsgált, és átadta a magyar ügyészségnek, amely azután – hogy, hogy nem – nem talált bűncselekményt. Tiborcznak nincs oka panaszra.

S vele együtt az orbáni oligarchia más tagjainak sem, hiszen a magyarok felső tíz százalékába tartozó családok átlagosan 153 millió forint vagyonnal rendelkeznek. Ez a meggazdagodott réteg az összes magyarországi vagyon közel 60 százalékát birtokolja. Ez jóval magasabb arány, mint Franciaországban, ahol 47 százalék, de alacsonyabb a legszélsőségesebbeknél, a dél-afrikai 86 százaléknál, az orosz 74 százaléknál vagy az amerikai 70 százaléknál. A milliárdosok listavezetőinek egyenként 100-450 milliárdos vagyonuk van. Orbán gyermekkori legjobb barátja, a vidéki gázszerelő Mészáros Lőrinc naponta 500 millió forinttal gazdagodik. Ilyen a világ, hiszen az USA-ban 8 millió, Kínában több mint 2 millió, Japánban és Angliában több mint 1-1 millió milliomos található. 2020-ban a világ milliomosai a világ teljes vagyonának felét birtokolták. Igaz, hogy Magyarország csak 1990 után szállt be a ringbe, de lemaradását gyorsan hozza be. Ezeknek a „Tiborcoknak” sincs okuk a panaszra...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2024/6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.