2024. február 12., hétfő

LAKNER: KÉT NAGYON TUDATOSAN ÉPÍTETT SZEREPLŐ BUKOTT MEG

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2024.02.12.


Attól függetlenül, hogy mennyi autonómiát tulajdonítunk Nováknak vagy Vargának, két olyan politikai személyiség bukott meg szombaton, akikkel szándékai, mondanivalója volt a rendszernek – mondta Lakner Zoltán a Reggeli gyorsban. A politológus szerint hasznosabb lenne, ha az ellenzék először találna egy szimpatikus köztársasági elnök-jelöltet és utána "jogászkodna".

A múlt héten, a kegyelmi botrány kellős közepén megjelent a sajtóban, hogy a Fidesz megbízásából már azt mérik, le kell-e mondania Novák Katalinnak. Mielőtt azt a kérdést próbálnánk megválaszolni, hogy a mérési eredmények döntőek voltak-e abban, hogy emiatt kellett-e távoznia az államfőnek, Lakner Zoltán szerint érdemes kissé árnyalni azt a képet, hogy a kormánypárti hatalmi világ "mindent megmér" és az alapján cselekszik. Az eredményeket nem egy az egyben használják politikaformálásra, nem használati utasításként kezelik. Nyilván mennek a közvélemény után, de a fordítottja is megtörténhet, ha formálhatónak látnak egy attitűdöt, akkor azt igyekeznek a cselekvési irányhoz igazítani – magyarázta a politológus a Reggeli gyorsban. Persze dinamikus a kapcsolat a döntések és a kialakuló hangulatok között, nyilván oda-visszahatnak. Ráadásul a mérések sem mindig pontosak, ahogy az sem biztos, hogy mindig jól elemzik azokat, "ennyi jó szociológus nincs az országban" – idézte fel kollégája, a közvélemény-kutatások vizsgálatával is foglalkozó Tóka Gábor gondolatát Lakner, akinek ezt egy interjúban mondta.

Ennek ellenére azt azért nem látom magam előtt, hogy erkölcsi felháborodásukban a keresztény-nemzeti oldal vezetői a szívükhöz kaptak és a fejükre csaptak egyszerre, hogy ez így nem mehet tovább – mondta Lakner, szerinte a döntő az volt, hogy Novák Katalin nem kezelte jól a botrányt és az elkezdett árnyékot vetni a kormányra is. Így aztán kellett egy felelős, akit le lehetett szedni a tábláról és akivel szemben Orbán Viktort úgy lehetett bemutatni, mint a megoldást szállító figurát –magyarázta a politológus.

Közben, függetlenül attól, hogy mennyi autonómiát tulajdonítunk Nováknak vagy Vargának, két nagyon tudatosan épített politikai személyiség bukott meg szombaton. Szándékai, mondanivalója volt a fennálló politikai rendszernek velük – szögezte le Lakner. Őket nagyon gyorsan kellett kiszerelni a rendszerből, miközben a történet ráadásul továbbépül: most Balog Zoltán korábbi miniszter, református püspök szerepéről lehet olvasni és úgy tűnik, Varga Judit ex-férje, Magyar Péter is önállóan mozog a sztoriban.

A történet tehát önmagát építi, az ellenzék nélkül is. Utóbbi oldalon viszont most az látszik, hogy még a közös fellépés gyanúját is próbálják elkerülni – mondta Lakner, – láthatóan zéró egyeztetéssel, egymástól függetlenül három párt is a köztársasági elnök közvetlen megválasztását próbálják ismét a napirendbe emelni. A politológus a miniszterelnök szavait megidézve azt mondta, nem most van itt az ideje a jogászkodásnak, hasznosabb lenne talán, ha először ajánlanának egy közös köztársasági elnök-jelöltet, aki alkalmas arra, hogy érzelmileg azonosuljanak vele. Még jobb lenne, ha azelőtt tennék meg ezt, hogy a Fidesz bejelenti a sajátját – tette hozzá. Ha egyszer megvan a szimpatikus jelölt, akkor persze ennek mentén elképzelhető, hogy az emberek támogatnák a kezdeményezést a közvetlen választásról. 

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.