2024. március 18., hétfő

„VÁLASZTÁSOK” OROSZORSZÁGBAN ÉS ITTHON - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.03.18.


Magyar Péter, Vlagyimir Putyin és a többiek a 444 reggeli hírlevelében.


Jó napot! Ebben a hírlevélben (ami nem az egyetlen) a hétvége fontosabb híreit gyűjtjük össze.

De előtte: Keressük a madocsai Messi, a pataki Frusciante, a felcsúti Maradona és a zuglói Kissinger méltó társait!

MAGYAR PÉTER

Így nézett ki a tömegből a nap, amikor egy ismeretlen nyikhaj a saját pályáján verte meg Orbánt, a kiégett utcai harcost: Szily László végigjárta az összes köztéri programot március 15-én Budapesten, hogy kisszerű hülyeségeken röhögjön, de a tömegből lehetett tanúja annak, ahogy a saját terepén verik rommá az Utcai Harcost, és valami olyan történik, ami 2010 óta nem.

Dobrev Klára szerint az országnak nem Magyar Péterre van szüksége: miért gondoljuk, hogy az Orbán Viktor nélküli Fidesz helyre tudja állítani az okozott károkat, tette fel a kérdést a DK-s politikus.

Magyar Péter arról posztolt, hogy rendőri jelentés készült egy veszekedésükről, Varga Judit ezután családon belüli erőszakról szóló kampányvideót tett közzé – Varga Judit a lemondása óta először nyilvánult meg, amire Magyar úgy reagált: „Nem tudom, mivel zsarolnak, és azt sem, hogy miért teszed ezt a gyermekeinkkel.”

Márki-Zay szerint Magyar Péter nem messiás, ő maga sem volt az, de felajánlotta támogatását: sok sikert is kívánt neki a „kormánydöntési próbálkozásához”.

Mik ezek a Lisan al-Gaib kommentek Magyar Péter videói alatt?

BELFÖLD

Akinek a felső tízezerből nincs háza Tihanyban, az már ciki: újabb építkezés háborítja fel a helyieket. 45 villaépületes beruházás kezdődhet Tihany erdős részén. A képviselő-testületi ülésen dühös tihanyiak néztek szembe a polgármesterrel és a beruházó cég képviselőivel.

Az osztrák Spar vezetője szerint a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cég tulajdonjogát: azt állítja, Orbán rokona be akart fektetni a magyar leányvállalatba.

Kenyában adott át mintafarmot az agrárminiszter: Magyarország szívesen megosztja a tudását, és reméli, hogy ez hozzájárul ahhoz, „hogy a forradalom és szabadságharc emléknapján mégiscsak az élelmiszer-önrendelkezést, a szabadságot így e téren is közösen ünnepeljük”. Nagy István vetőmagokat is átadott a csádi mezőgazdasági miniszternek.

-Zászlórúddal ütötték a Tanítanék aktivistáit, amiért megzavarták Orbán beszédét.

- Garázdaságért eljárás indult Bede Zsolt ellen, aki leköpte Bedő Dávidot, és letépte a kokárdáját.

OROSZ/UKRÁN

10 éve csatolta a Krímet Oroszországhoz Putyin, az akkori gyors siker tévútra vihette az orosz vezetés gondolkodását: a Krím elcsatolásának 10. évfordulóján választatja magát újra Putyin – de mi történt tíz évvel ezelőtt a Krímben, és ehhez képest mi történik most?

Putyin nem szerénykedett, 88 százalékos választási győzelmet hirdettek ki Oroszországban: korábbi versenytársai halottak, a békepártiak el sem indulhattak, a megmaradt álellenzéki riválisok nem is kritizálták az orosz diktátort.

A német oktatási miniszter szerint fel kell készíteni a diákokat a háborúra: Bettina Stark-Watzinger szerint a gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal, milyen veszélyek fenyegetik szabadságukat.

Dmitrij Medvegyev azt mondta, a román, mint ismeretes, nem is nemzet, hanem életforma: az exelnök kiakadt, mert az EP szerint vissza kellene adniuk az oroszoknak a több mint egy évszázada elsinkófált román aranytartalékot.

Navalnij özvegyének felhívására tömegesen mentek el érvénytelenül szavazni, vagy éppen Navalnij nevét a lapra írni oroszok.

- Hosszú ideje nem történt ennyire durva orosz légicsapás, mint amilyen Odesszát érte pénteken, legalább húszan meghaltak.

- A finn külügyminiszter sem zárja ki, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába.

- Az Orbán-kormány az uniós tagállamoknak írt levélben forszírozza, hogy legyen magyar képviselő az ukrán parlamentben.

KÜLFÖLD

Trump szerint ha nem ő nyer, soha többé nem lesz választás az USA-ban, és azt is mondta, hogy ha veszít, vérfürdő lesz az autóiparban.

Tucker Carlson könnyedén belelépett egy messziről bűzlő átverésbe: simán adásba engedte volna a Katalin hercegnéről szóló kamuinterjúját, de a prankelőkbe több felelősségérzet szorult, mint a világ tán leghíresebb tévésébe.

A walesi miniszterelnök lett az első fekete kormányfő Európában: Vaughan Gething az egykori brit gyarmaton, Zambiában született, apja egy dél-walesi állatorvos, anyja egy lusakai csirketenyésztő.

Az EU ad 7 milliárd eurót Egyiptomnak, hogy tartsa távol a bevándorlókat Európától: bár a magyar kormány ennek ellenkezőjét állítja, az EU akár a legdurvább módszereket is kész finanszírozni a tengeri migráció csökkentése érdekében, Törökországtól Tunéziáig.

- Hongkongban 12 embert küldenek börtönbe, akik még 2019-ben vettek részt a demokráciapárti tüntetéseken.

KULTÚRA


Moziba ment az Origo szoftpornószakírója, hogy megírhassa az évezred kritikáját a Rákay Philip-féle Petőfi-szuperfilmről: vannak még, akik felismerik és értékelni is tudják az igazi művészetet, bárhogy hőbörögnek a dollárcseléd Gyurcsány-legények.

A Zeneakadémia, a miniszter, a teljesítmény és a hazaszeretet: a diákok lesznek azok, akik a jövőben megteremtik majd a feltételeket, hogy a Zeneakadémia, ez a folyamatosan külső-belső nehézségekkel küzdő, csodálatos intézmény normális körülmények között működhessen – írta Fazekas Gergely.

L. Simon László azt mondta a Petőfi-filmről, hogy ez nem egy kurzusfilm, nem egy aktuálpolitikai üzeneteket sután megjelenítő alkotás, hanem egy akciódús játékfilm.

- Kovács Ákos is megnézte a Petőfi-filmet, szerinte „EZ. EGY. FILM.”.

Meghalt Bacsó Béla esztéta.

- És volt Borízű hang is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.