2024. március 18., hétfő

SZAKKÉPZŐ ISKOLÁKÉRT IS BEJELENTKEZTEK AZ EGYETEMEK, MÁR TÖBBEN ALAPÍTVÁNYI, EGYHÁZI KÉZBE KERÜLTEK

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2024.03.18.


Nemcsak állami általános iskolák és gimnáziumok fenntartásának átvételéért jelentkeztek be egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók, hanem szakképzési intézményekért is. A fenntartóváltás több esetben már meg is valósult – vette észre a Népszava.

Az idei tanévben a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi működésű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a Déli Agrárképzési Centrumtól, a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását pedig az ugyancsak alapítványi Széchenyi István Egyetem vette át a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumtól. A Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került.

Minderről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be a szeptemberi tanévkezdés előtt, a weboldalukon olvasható rövid híradás szerint “a több évtizedes múltra visszatekintő iskoláknál a feladatellátás hatékonysága érdekében került sor a fenntartóváltásra”.

Mint a Népszava is megírta, az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy egyetemi alapítványok és egyházak jelentették be igényüket állami köznevelési intézmények átvételére. A területért felelős Belügyminisztérium szerint február végéig mintegy 60 fenntartóváltási kérelem érkezett a tankerületi központokhoz. Szerettük volna megtudni a szakképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, szakképző iskolák esetében összesen mennyi fenntartóváltás történt az elmúlt évben, továbbá idén februárig mennyi új fenntartóváltási kérelem érkezett a szakképzési centrumokhoz, de választ többszöri megkeresés után sem kaptunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.