2024. március 18., hétfő

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZERINT MINDEN RENDBEN, A MAGYAR ORVOSI KAMARA 25 PONTBAN LEÍRTA, MI A PROBLÉMA AZ ÚJ ÜGYELETI RENDSZERREL - ÉS HA MÁR LEÍRTA, EL IS KÜLDTE A BELÜGYMINISZTÉRIUMNAK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2024.03.18.


Munkaszüneti napokon több ügyeleti pont megnyitását, tiszta és szellőztethető vizsgálókat, egyértelmű betegutakat, az ellátásban pontosabb kompetencia-határokat, a fogyóeszközök rendszeres pótlását, az ügyeleti autókon pihent és gyakorlott gépkocsi vezetőket kér egyebek mellett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) abban a dokumentumban, amit március elején frissítve ismét elküldött a Belügyminisztériumnak.

A MOK háziorvoscsoportja tavaly áprilisban is jelezte az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatos aggályaikat, ám arra nem kaptak hivatalos reagálást. Február utolsó napjaiban Porcsalmán az ügyeleti ellátást követően meghalt egy egy éves kisfiú, s mint azt írták: a kamara a sajtóhírek és egyéb információk begyűjtése után úgy véli, felmerül a rendszerhiba lehetősége. Ezért az eset után ismét 25 pontba szedték és küldték el az egészségügyi kormányzatnak az orvosolandó problémákat.

A korábbiaknál harmadával kevesebb ügyeleti pont működik, ez több helyen megnövekedett várakozást, hosszú betegsorokat vagy indokolatlan mentőküldést okoz – írta a levélben a köztestület. Szerintük sokszor 1,5-2 órát is kénytelenek várni lázas gyerekükkel a szülők, mire orvossal találkozhatnak. Csak tavaly január óta mintegy 200 praxisból állt fel orvos, mostanra a 6431 alapellátási körzetből már 879 üres. Azaz a nappali ellátás hozzáférése is romlott. Megoldásként azt javasolja, a MOK, hogy az ünnepnapokon több ügyelet működjön párhuzamosan dolgozó orvosokkal és teljes személyzettel.

A tagoktól érkező visszajelzésekből az is kiderül, hogy az ügyeleteket kiszolgáló informatikai szoftverek és eszközök lassúak, az orvosok nem jutnak hozzá a betegellátásához nélkülözhetetlen adatokhoz, például laboreredményekhez, kiváltott és rendszeresen szedett gyógyszerekhez. Mint írják: ez azért gond, mert gyakori, hogy a sokféle betegséggel kezelt páciens az általa szedett tízféle gyógyszerből egyet sem tud megnevezni.

Kérik továbbá, hogy minden ellátó külön vizsgálóban dolgozhasson, most ugyanis számos esetben méltatlan körülmények között kell fogadniuk a betegeket. Példaként a győri ügyeleti pontot említik, ahol

a két felnőtt rendelőt csak egy függöny választja el. Ha egyidejűleg mindkettőben van páciens, lehetetlen minőségi munkát végeznie az orvosnak, ráadásul a helyzet adatvédelmi problémát is okoz.

Abban a városban például csak az „egy szoba két rendelő” hatalmas visszalépés a korábbi alapellátási ügyelethez képest – írják – s megjegyzik: így zaklatott, koszos, szűk, sötét helyen, ki-be járkáló személyzettel, az intimitás teljes hiánya mellett zajlik a vizsgálat.

Az orvosi kamara szerint a terepen gyakran okoz problémát, hogy a gyermekellátásban járatlan szakemberek kényszerülnek gyerekek ellátására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.