2024. április 25., csütörtök

A GAZDÁK KÍNLÓDNAK, DE A KORMÁNYNAK NEM SÜRGŐS A VÍZPÓTLÁS A SIVATAGGÁ VÁLÓ HOMOKHÁTSÁGON

TELEX
Szerző: MÓRA FERENC SÁNDOR
2024.04.25.


„Vetni kellene a kukoricát, de nagyon száraz a föld. Hát, azért csak megpróbálkozunk” – mondta a Telexnek István gazda, aki a homokhátság egyik faluja melletti földjén magyarázta, hogyan próbálják átvészelni a hónapok óta tartó szárazságot. Április közepén ugyan esett egy kis eső, de ennél sokkal több kellene. A gazda ásót vett elő, belenyomta a homokba, és amikor kifordította a szerszámot, jól látszott: a homok teteje kissé nedves úgy háromujjnyi vastagságban, de az alatt teljesen száraz. Ez a kis víz is felfelé fog innen menni, nem jut le mélyebbre, mert elpárolog – vélte a gazda.

István családja tíz hektáron gazdálkodik a homokon, szántóföldjeik és kisebb gyümölcsöseik vannak, egymástól külön, több darabban. A falu a Duna–Tisza közi homokhátságban fekszik, ahol egyre nehezebb a gazdálkodás. Szegedtől délre és keletre jobb minőségű feketeföldek vannak, azokat kevésbé fenyegeti a kiszáradás, de a várostól északra és nyugatra levő területeken a homok az úr a Dél-Alföldön.

A homokhátságot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete már húsz évvel ezelőtt a félsivatagos övezetbe sorolta.

Három évtizede mondják a szakemberek, hogy a terület fokozatosan sivataggá válik, és ez ellen valamit tenni kell. Eddig azonban nem sok kézzelfogható eredmény volt, és a részleges vízpótlás megoldása megint tovább tolódik

Az 1970-es évek óta kettő-öt méterrel csökkent a talajvíz szintje, de van, ahol tíz métert is süllyedt a nedves zóna. Mivel a talajvíz lejjebb húzódik, a gazdálkodók egyre mélyebb kutakat fúratnak az öntözéshez, de ennek a költségeit nem mindenki engedheti meg magának. A kisebb méretű gazdaságokban nagyon meg kell gondolni, hogy mennyi pénzt érdemes beletenni a termelésbe, mert nem biztos, hogy a befektetésen felüli haszna is lesz majd a betakarításnak. Az, hogy mennyit hoz vagy visz egy évben a gazdálkodás, csak a legvégén derül ki, amikor már minden munkával végeztek, és el is adták a terményeket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.