2024. május 6., hétfő

ÖN MEG TUDNÁ OLDANI A KEDDI MATEKÉRETTSÉGIT? – TESZTELJE LE!

TELEX
Szerző: FLACHNER BALÁZS
2024.05.06.


A hétfői magyarérettségi után kedden a matematikának veselkednek majd neki a diákok. A megváltozott vizsgakövetelmények természetesen itt is okozhatnak némi bizonytalanságot az érettségiző diákokban, főleg a valószínűségszámításnál és statisztikánál, ahol több új elvárás is bekerült közép- és emelt szinten is. A legfontosabb újdonságot itt a kvartilisek fogalmának és a sodrófa (máshogy mondva box-plot vagy doboz-) diagram ismeretének követelménye jelenti.

A többi témakörnél ugyanakkor csak a geometriánál történtek érdemi változtatások, és ennek is inkább örülhetnek a vizsgázók, mert itt a magasság- és befogótétel ismeretétől a skaláris szorzat fogalmáig egy rakás dolog már nem lesz benne az érettségiben. Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója az Érintő című matematikai lapban gyűjtötte össze a változtatásokat egy ötrészes sorozatban, ahol várható feladatokat is felsorolt.

Ha minden változtatásra és potenciális feladatra kíváncsiak, itt tudják végigböngészni a sorozat részeit (1., 2., 3., 4., 5.). Mi is ebből állítottunk össze kérdéssort, amelyben feleletválasztós, vagy az egyszerűség kedvéért a hivatalos feladatsortól eltérően ebben a formában prezentált, esetenként egyszerűsített feladatokat kell megoldani. A feleletválasztós kérdéseknél a válaszra kattintva azonnal láthatja, hogy jól emlékszik-e a tanultakra: helyes válasznál zöld, rossz megoldásnál piros keretet fog látni.

Kedd délután már azt is tudni fogjuk, hogy milyen feladatokat kaptak az idei érettségizők. Az érdekesebbeket Csapodi Csabával fogjuk majd végigvenni a Telex élő adásában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.