2015. november 23., hétfő

EZEK UGYANAZOK

TUAREG BLOG
Szerző: Szabó Gábor

Bródy örökbecsű dalszövege, nagyjából mindenki ismeri. De mondok egy másik hasonlót, néhai Antall Józseftől: teccettek volna forradalmat csinálni! Jelen társadalmi elrothadásunk kulcsmondata ez a kettő. Lássuk, miért is.

A rendszerváltáskor nagy dicsőségnek tartottuk, hogy nálunk az vér nélkül, tárgyalásos úton ment végig. A környéki országokban forradalomközeli állapotok voltak, volt ahol nettó népfelkelés nullázta le a rezsimet, meg az azt fönntartót is: gondoljunk csak a Kárpátok Géniusza uralkodásának végetvető géppisztolysorozatra.
De Lengyelország, NDK, Szlovákia, Bulgária, satöbbi: minden szomszédunkban a 
népharag takarította el a széthulló szovjet birodalom helyi vazallusait. Nálunk nem. Szépen leült a politikai elit és megbeszélte, roppant civilizált módon, kerekasztalosan, szőlőmárkásan, szimphoniásan, hogyan lesz újraosztva a hatalom, mik lesznek a játékszabályok. Voltak nálunk is persze tömegmegmozdulások, de azok inkább csak jelzésértékkel: nem volt kit megdönteni, kiment a Nép az utcára, mert hívták, aztán hazament, mert hazaküldték, nem volt rájuk szükség. Értelmiségünk istenítette a békés utat, hujjdejó, nem folyik vér, nincs utcakő, meg molotovkoktél.
És valóban, mivel viszonylag
 harmonikusnak tűnt az átmenet a proletárdiktatúrából a nyugati típusú demokráciába, jó ideig úgy látszott: megérte a harcmentes rendszerváltás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.