2015. november 21., szombat

OSZTÁLYOK FOGLYAI

DINAMÓ MŰHELY BLOG

Szerző: (Az írás a Guardian alapján készült.)


A mai brit társadalom leggazdagabb rétege a társadalom mindössze 6 százaléka, többnyire oxfordi, vagy egyéb elit egyetemi diplomával bír. Az új elitet az „alapított” középosztály követi, jellemzően jómódú, társasági és művészetkedvelő "tagsággal". Érdekes adalék, hogy a londoni színházjegy-eladások, a közvéleménykutatási eredmények megjelenése utáni héten, 191 százalékkal nőttek. Mintha az „alapított” középosztálybeliek a gyakoribb színházlátogatással próbálnák megőrizni helyüket a társadalmi ranglétán. Ugyanennyi pénzzel ugyan, de kevesebb kapcsolattal és kisebb művészetek iránti érdeklődéssel rendelkeznek a műszaki középosztálybeliek.  
Legjobban viszont a brit munkásosztály felépítése változott. Az új tehetős munkásosztály relatív jómódban él, jó életkörülmények között, ahogy a hierarchiában alattuk helyet foglaló feltörekvő munkások is. Abszolút és relatív értelmbe is a legnagyobb vesztes a két legalsó osztály, a klasszikus munkásosztály és a prekariátus. A bizonytalan élet, kilátástalanság jellemzi őket. Dolgoznak, de alacsony beosztásban, terveznek, de csak rövidtávra.
Átjárás nincs az alsóbb osztályok és a középosztály között. A középosztályban viszont gyakori a mozgás. Aki egyetemre jár, jobban hozzáfér a társadalmi és kultúrális tőkéhez, több kapcsolata lesz, nyitotabb lesz a művészetek iránt és hamar az „alapítottak” között találja magát...
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.