2015. december 9., szerda

CSAK EGY KÉRDÉS

TAUREG BLOG

Szerző: Taureg


Ami így szól: hogyan takarítsuk el az Orbán Rezsimet? A többi ugyanis púder. Amíg a Diktátor uralkodik, hatalomgyakorlásának jellege mindent átitat: erőszak, embertelenség, korrupcióhegyek. Lássuk, mit tehetünk.


Azt tapasztalom élőben is, neten is, hogy a Zemberek azt hiszik: a politika az valami tökmás dolog, mint általában az életük. Más erkölcsök, más elvek, más szabályok. Pedighát NEM. Ugyanúgy emberek hozták létre ezt a dolgot, mint bármi mást, és ha jól csinálják, semmiben nem különbözikattól, ahogy egy tanár, mérnök, vagy épp esztergályos teszi a dolgát. Nem kötelező a hazudozás, a lopás, az erkölcsök és elvek kiüresítése. A csapda ebben annyi: ha elfogadjuk a politika mindentől eltérő voltát, máris magunk fölé emeltük mindazokat, akik azt művelik. Onnantól pedig puszta ízlés ésakarat kérdése, hogy egy politikus mikor gondolja úgy: elég a demokrácia bonyolult játszadozásából, egyszerűbb és jövedelmezőbb számára az önkény. Nem menőzésből írok állandóan az elvek és erkölcsök helyreállításának fontosságáról. Éppúgy, ahogy nem verjük át a hozzánk közelállókat - lehetőleg senkit, de a magyar ugaron vagyunk -, nem hazudjuk tele az arcát, és nem raboljuk ki, éppúgy nem szükséges, hogy elfogadjuk: a magyar politikusok meg épp ezt teszik. És józan ésszelelfogadhatatlan a kettős mérce: miért is kéne többet megengednünk azoknak, akiket a mi képviseletünkre választottunk, mint saját magunknak? Ugyehogy ugye.

No, de vissza az alapkérdésre. Demokráciában egyszerű a válasz: választásokon. Aki szerint ez itt ma demokrácia, az még nem szívott eleget. De persze van itt mégegy kérdésMilyen választásokon? Olyanokon, mint a Horthy, vagy Kádár RendszerbenNEM lehet Hatalmat leváltani, egyszerűen nem úgy van felépítve a rendszer. Csak az aktuális törvénybe foglalt trükkök mások, de a cél és végeredmény tökugyanaz: látszólagos legitimáció megszerzése a Diktátornak, lehet lobogtatni a hatalmas részvételi és megerősítési arányokat, lám a Nép támogatja. A 2014-es választásokfinomabb trükköket alkalmaztak, mint Kádárék anno. A választási szabályok is eléggé lejtettekegyirányba, de igazából a korlátlan médiauralom vezetett az előre látható végeredményhez. Pedig 2014-ben még nem volt olyan gátlástalan feudalizmus, mint ami mostanra kialakult, és mégis: ott még egy valódi ellenzéknek sem lett volna esélye. Azt teccenek gondolni, hogy 2018-ban majd tisztább választások lesznek? Miért is? Orbán ma azt csinál az Országgal, amit csak jólesik. Egy frászt fog demokráciát helyreállítani, ha már ráérzett a teljhatalom ízére, és láthatóan marhára élvezi...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.