2015. december 16., szerda

NÖVEKSZIK AZ ELVÁNDORLÁS - AZ ALACSONY BÉREK MIATT A KÖZSZFÉRA OMOLHAT ÖSSZE ELŐSZÖR

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Caius Scaevola
2015.12.16.



Annak ellenére, hogy az elmúlt 4 évben statisztikailag emelkedett a foglalkoztatottak száma Magyarországon - ne felejtsük, ez leginkább a közmunka miatt van - számos szektorban hiánycikké vált a munkaerőAz ellentmondásos folyamatnak számos oka van, kezdve a rossz oktatási rendszertől, a kivándorláson át, a félreértelmezett munkaerőpiac-politikáig.
Miközben öt év alatt hatszorosára nőtt a kivándorlás, az utóbbi két évben pedig egy Szekszárd méretű város lakossága költözött külföldre, számos szektorban alakult ki permanens munkaerőhiány, amelyre a vállalatok nagyobb béremeléssel tudtak reagálni.
A közszférában azonban nem történt hasonló. A magyar államot működtető nagyjából hétszázezer dolgozó  évek óta nyomorúságosan alacsony bérért kénytelen ellátni a feladatát, legyen szó akár az egészségügyről, az oktatásról, a rendvédelmi szervek munkatársairól, vagy az államigazgatásban dolgozókról.
Egy diplomás nagyjából 40 százalékkal keres kevesebbet a közszférában, mint a versenyszférában ma Magyarországon. Ha minden így megy tovább és a kormány nem rendezi a közalkalmazottak bérét, akkor először a közszféra kerül az összeomlás határára a hatalmas munkaerőhiány miatt. Nincs min csodálkozni: az orvosok elhagyják az országot, a tanárok  a pályát, az államigazgatásban dolgozók pedig menekülnek állásaikból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.