2015. december 31., csütörtök

SZÍNHÁZ ÉS POLITIKA 2015-BEN

7ÓRA7 BLOG
Szerző: 7óra7
2015.12.31.


Azt jó ideje tudjuk, hogy nem éri meg függetlennek lenni – az viszont új, hogy már nem is szabad.

Talán még sosem lejtett ennyire a pálya, és arroganciából sem volt hiány, így idén is bőven volt miből válogatnunk - mindezt felfűztük egy asszociációs láncra az Isten ostorától a Sirály utolsó röptéig.

POSzT előtt, avagy a vég kezdete

A két szakmai tulajdonos, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) és a Magyar Színházi Társaság (MSZT) által felkért két válogató, amire eddig nem volt példa, nem tudtak megállapodni a versenyprogramba bekerülő előadásokról, így három-három produkció csak az egyikük döntése alapján került a versenyprogramba. Ilyen oldalvízen jutott be – a Teátrumi Társaság által delegált válogató döntése alapján - többek között Vidnyánszky Attila (az MTT elnöke) Isten ostora című rendezése.

Ugyanez a két szervezet nem tudott megnyugtató megállapodásra jutni a szakmai zsűri kritikus tagjának a személyét illetően sem: így a Színházi Kritikusok Céhe által javasolt Csáki Judit jelölését végül nem fogadták el. Azét a Csáki Juditét, aki folyamatosan hangot adott Vidnyánszky Attila újabb rendezéseivel, a Nemzeti Színház igazgatásával és a területfoglalásról mondott kijelentéseivel kapcsolatos szakmai és morális ellenvéleményének. Néhány kritikus felhívására több színházi ember, művész, magánember, közéleti személyiség és újságíró is kinyilvánította, hogy bojkottálja az idei POSzT-ot. A versenyprogramba beválogatott előadások közül A heilbronni Katica és a Felülről az ibolyát című előadásokat az alkotóik, az E föld befogad avagy számodra hely és a Hamlet című előadásokat pedig az Örkény Színház léptette vissza a versenyből.

Többen is arra gondoltak, hogy Csáki Judit elutasításával eltávolították Vidnyánszky Attila rendezésének útjából a legerősebb akadályt – ami az előadások versenyét illeti. Mások megmosolyogták azt az eshetőséget, hogy egy mégannyira felemás válogatás és a visszalépések után is megeshet, hogy az Isten ostorának adják akár a legjobb előadás, akár a legjobb rendezés díját...

ITT OLVASHATÓ

3 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.