2016. január 27., szerda

AKI UTOLSÓNAK HAGYTA EL AUSCHWITZOT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.27.


Tizenegy évesen deportálták. Mengele részlegébe került, majd utolsónak hagyta el Auschwitzot. A holttestek szagát édeskésnek érezte, máig nem szabadult annak a füstnek az emlékétől, amely rátapad az ember bőrére.

Oleg Mandic nagyanyjával és édesanyjával került a lágerbe. Apja és nagyapja Tito partizánjai voltak. Szabadulása után 10 évig nem tudott beszélni az átéltekről. Felnőttként újságíró lett, végül még egy dokumentumfilmben is közreműködött, hogy elmesélje a borzalom nyolc hónapját. Nyolcvan felett sem felejt, sőt, ha igazán megnyugvást keres, felkerekedik és elindul Lengyelországba, az auschwitz-birkenaui barakkok közé.

Ma is emlékszik arra a pillanatra, amikor a náci katonai rendőrség 1944 májusában letartóztatta őket, látja maga előtt a katonák háromszögletű fémlapját „Feldgendarmerie” felirattal. Először Fiumába, majd két hónapra a trieszti Coroneo börtönbe hurcolták őket. Innen kerültek az auschwitz-i transzportba. A birkenaui rámpán mindent elvettek tőlük. „Ugyanolyan foglyok voltak, akik lajtstromba vettek minket, mint mi. Mindent felirtak, igazi német alapossággal, a legutolsó tábla csokoládét is, Amikor anyám tiltakozott azt mondták neki: „Mit gondol, hová érkezett? Auschwitz Vernichtungslager, azaz megsemmisítő tábor. Ha még él, szerencséje van” – mesélte a Lettera 43-nek...

ITT OLVASHATÓ

3 megjegyzés:

  1. "Nem vagyok optimista. A világ nem lehet jobb hely addig, amíg mi magunk nem válunk jobb emberré" – mondta Röhrig Géza, az Oscar-jelölt Saul fia című film főszereplője az Európa Parlament holokauszt-emléknapján tartott beszélgetésen.

    Röhrig Géza: A könnyek nem tesznek igazságot

    VálaszTörlés
  2. A január 27-i nemzetközi emléknapon egy magyar grafikus, Szilágyi Varga Zoltán kisfilmjét vetítik a televíziók szerte Európában. A Memento című animációs mozgókép arra a kérdésre keres és talál választ, hogy kik öröklik meg Auschwitzot. Elvégre a holokausztemlékezetnek szüksége van a művészetre.

    Kik öröklik meg Auschwitzot?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.