2016. január 2., szombat

MÜPA - "TÖBBET KÍVÁNNI, MINT VAN?" - TEREMTÉS - 2016.JAN.1. AJÁNLÓ

MEZEI NÉZŐ BLOG
Szerző: MakkZs
2016.01.01.


Mi más lehetne ez az írás – színházi nézőpontú blogon, NEM zenei szakírótól - mint ajánló? Ajánló a műhöz, ajánló későbbi Teremtés-koncertekhez azoknak, akiknek az életéből eddig történetesen kimaradt ez a Haydn oratórium.

2008 óta hagyomány a Müpában az újévi koncert, legtöbbször Fischer Ádám vezényelte éppen ezt a művet, minden alkalommal más-más zenekart és rendszerint külföldi szólistákat hívva, nyilván olyanokat, akikkel más hangversenytermekben dolgozott már együtt. 2010 óta tartanak matiné koncerteket is, magyar szólistákkal. (A magyar szólisták ismétlődnek, hiszen a gyerek-közönség cserélődését feltételezik. Az esti programhoz pedig nyilván azért keres új énekeseket a karmester, mert arra gondol, hogy törzsközönségnek játszanak.)

A hetek óta dédelgetett elképzelésem nem valósult meg (a miértet borítsa homály, 2016-ban cél a rövidség is, és az első posztban ezt nem akarnám azonnal feladni), nem voltam az interaktív matinén, nem tudok beszámolni, hogy a gyerekek miként reagáltak és miféle gondolatokat emelt ki a mű kapcsán a karmester. Maradt az esti koncert, amely számomra az első élő találkozás volt a művel magával is.

Tavaly májusban egy youtube-on tett barangolás során találtam egy Teremtés-koncertfelvételt, amely azonnal megfogott és azóta folyton hallgatom. Ebben a zenében annyi életörömöt és szépséget találtam, hogy amikor igazán válsághangulatban érzem magam (vagy idegesnek), akkor ez a végső támaszom. Nagyon alkalmas az év első napjára éppen azért, mert a pozitív gondolatokat serkenti, arra késztet, hogy örüljünk annak, ami van és legyünk elégedettek. (Ezt a zenét hallgatva nem is olyan nehéz – csodákról számol be a szöveg, miközben ez a mű maga a csoda.)

ITT OLVASHATÓ

6 megjegyzés:

  1. Ismét egy kis bepillantás abba, hogy hogyan, mennyi munkával épül fel az a csoda, amit később a koncerten hallunk:

    David Fray plays Mozart

    Nézzübk bele néhány mesterkurzusba, ahol szintén azzal találkozunk, hogy a tehetség önmagában még semmire sem elég, nagyon sok tanulás és munka van mindig abban, amit a koncerteken hallunk:

    Classic Yo-Yo Ma (Documentary of 2010 about Yo-Yo Ma)

    És, hogy miből lett a cserebogár. A 7 éve YO Yo Ma Kenedynek játszik:

    Leonard Bernstein presents 7-year-old Yo-Yo Ma's high-profile debut for President John F. Kennedy

    Pinchas Zukerman: Violin / Viola Masterclass

    Yo-Yo Ma never played it better than this. "Poem for Carlita" by Mark O'Connor

    De nézzünk és hallgassunk más óriásokat:

    Maxim Vengerov - Masterclass

    I.GALAMIAN: Masterclass on Bach Chaconne in D Minor

    Végül egy 76-os filmriport (a szereplőit nem kell bemutatni, világszerte ismertek):

    KOCSIS Zoltán és RÁNKI Dezső - Kettős Arckép (1976)

    És legvégül, talán ez is érdekes:

    Yuja Wang Bartók II. zongoraversenyét próbálja Kocsis Zoltánnal

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.