2016. január 5., kedd

NINCS HELYE A BIZONYTALANSÁGNAK

SZTÁRKLIKK
Szerző.: Bonta Miklós
2016.01.05.

Lózungokban nem volt hiány hétfőn, amikor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kinevezte és bemutatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új vezetőit. Az adóhatóságot - mint megtudtuk - azért olvasztották be az NGM-be, mert "az ország versenyképességének további növekedését veszélyezteti, ha nem alakítják át." A szakmai közvélemény azonban korántsem osztja Varga Mihály optimizmusát.
Aligha vitathatta volna bárki is, hogy a Vida Ildikó második elnöki ciklusának zűrös, Amerikából való kitiltással vegyes ügyeit követően rendet kellett teremteni a Széchenyi utcában. A Horváth András egykori adóhatósági dolgozó által feltárt szabálytalanságok keltette botrányhullámoknak is elejét kellett venni. A kormány a már számára is kínos helyzet feloldására a központosítást tekintette követendő útnak, feltehetően ezért döntöttek úgy, hogy feladják a NAV önállóságát, és Tállai András államtitkár vezetésével egy olyan szervezetet hoznak létre, amelyet úgy irányítanak majd, mintha a NAV a nemzetgazdasági tárca egyik kiemelt főigazgatósága, és nem ellenőrző hatóság lenne. Sokan a tárcavezető szemére vetették, hogy elkapkodott és végiggondolatlan volt a NAV átalakítása.


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:


  1. Ismét határozatot küldött a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) arról, hogy a szervezet idén sem fogadhatja az adózók által felajánlott 1 százalékot - írta a 24.hu.

    Ismert, az Iványi Gábor által vezetett MET egyházi jogállását az előző kormányciklusban elsőként elfogadott egyházügyi törvénnyel vette el a Fidesz-KDNP még 2011-ben. A gyülekezet az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, amely 2013 márciusában ki is mondta, hogy jogszerűtlen az egyházak közötti különbségtétel, az egyházi státuszt pedig nem az addigra parlamenti jóváhagyástól függővé tett nyilvántartásba vétel hozza létre. Ennek ellenére, valamint több bírósági határozattal szemben a MET sem státuszát, sem pedig a felajánlások gyűjtéséhez szükséges nyilvántartási számát nem kapta vissza. Az adóhatóság elölről kezdi azt az eljárást, amelyről korábban kiderült: alkotmánysértő, jogellenes.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.