2016. január 2., szombat

SOROS GYÖRGY A DZSIHÁDRÓL

LUMENS BLOG
Szerző: Kelemen Luci
2016.01.02.


A Project Syndicate oldalán megjelent véleménycikkében a halálfélelmet nevezi meg a nyugati világ Achilles-sarkaként, és óva int Donald Trump és Ted Cruz támogatásától.

A nyilt társadalmak mindig veszélyeztetettek, különösen igaz ez napjaink Amerikájára és Európájára – nem csak a terrortámadások, hanem az azokra adott reakciók miatt is, fogalmaz Soros. Véleménye szerint az ISIS propagandaakciói sikeresen nagyítják fel a terrorszervezetek jelentette veszélyt, mely „egyébként értelmes embereket arra késztet, hogy ne értelmes döntéseket hozzanak”. A halálfélemmel magyarázza a támadásokra adott irracionális válaszokat, melyek a milliárdos szerint „fenyegetést jelentenek nyílt társadalmaink absztrakt értékeire és princípiumaria”.
 
A nyílt társadalmakra folyamatos veszélyt jelent a félelemérzetre adott válaszunkat – és megőrzésének szükségleteit egy, azt megöröklő társadalom addig nem értheti meg, amíg nem vizsgáznak le a félelem és az értelem küzdelméből. „Az atomháborútól való félelem tesztelte az előző generációt, a fasizmus és a kommunizmus veszélye pedig az enyémet” – magyarázza.
 
Soros szerint a dzsihadisták végcélja az, hogy a muszlim fiatalokat világszerte meggyőzze: számukra nincs alternatívája a terrorizmusnak. Ezt a félelemkiváltó terrorcselekmények segítik elő – és a „hisztérikus muszlimellemes reakciók” Európában és az Egyesült Államokban kezükre is játszanak azzal, hogy az összes muszlimot potenciális terroristaként állítják be. Az idősebb generáció fél, a fiatalabb haragszik – az eredmény szerinte a terrorizmus táptalaja, egy öngerjesztő folyamat...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.