2016. február 2., kedd

A BŰNÜSNEK KELL FELELNIE

A HUNVALD ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016. 02.01.

"Keresik az okot, mely csakis emberi mulasztásban lelhető fel megnyugtató módon. Utána jöhet a bosszú, - szemet szemért, ugye - és helyreáll a világ rendje.” (PuPu blogja) 
Csak röviden, pár szó a vörösiszap-perről. A múlt hét közepén első fokon a Veszprémi Törvényszék felmentette a per összes, azaz mind a tizenöt vádlottját. Az ítélet indoklását egy tárgyalótermi anekdotával kezdte a bírónő, amely szerint egy ügyben az ügyész azzal fejezte be perbeszédét, hogy „márpedig ezért a bűncselekményért valakinek bűnhődnie kell". Mire Pálinkás György (egykori neves bíró) azonnal helyre tette: „Nem valakinek, hanem annak, aki elkövette!"
Nyilván nem véletlen, hogy a Veszprémi Törvényszék bírája az általa kihirdetett felmentő ítélet mellé szükségesnek látta felidézni ezt a párbeszédet. Tudta ugyanis, hogy nagy felháborodás fogadja majd a verdiktet, ami jogi nyelvről lefordítva azt jelenti: nem lehet az iszaptragédia következményeit – tíz ember halálát, sok százak sérülését és a környezeti károkat – a vádlottak padjára ültetett 15 ember nyakába varrni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek személy szerint is meghatározható felelősei a történteknek, ám őket a vád- hatóság nem állította bíróság elé. Talán nem is kereste – írja Cseri Péter a Népszabiban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.