2016. február 3., szerda

NYÍLT LEVÉL A TÜNTETŐ PEDAGÓGUSOKHOZ

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.02.03.


Kedves barátaim! Mindenekelőtt kalapot emelek előttetek a miatt, hogy ki mertek állni a magatokért, a szakmátokért,  a becsületetekért. Lényegében mindenkinek egyértelmű, hogy a közoktatási rendszer központosított átalakítása nem csak elhibázott volt, de egész egyszerűen megalázta a pedagógusokat. Nagyon jó, hogy Miskolcon kipattant az a szikra, ami kinyitotta a szemeket és felbátorította a teljesen jogos tiltakozásra azokat is, akik eddig csak magukban zúgolódtak. 

A mai nap valami igen fontos kezdődik el nem csak a ti életetekben, hanem az egész országéban. Igen, a mai tüntetéseket újabbak fogják követni, ez nem kérdés. Mert már most borítékolható, hogy semmit, de semmit nem fognak elsőre teljesíteni a kérések, követelések közül. Egy velejéig elbaszott rendszerszintű átalakítást kellene visszacsinálni, itt nem lehet kis változásoknál megállni, nincs olyan, amiben meg lehetne egyezni.

Eltökéltnek kell lennetek és egységesen kell fellépnetek, amire több oldalról is veszélyek leselkednek. A kormány a legaljasabb trükkökkel próbálkozik majd, ízelítőt már kaptunk eddig is: egyezkedés saját hívekkel feltöltött kamuszervezetekkel, hazudozás a bérekről, ordenáré lejáratókampány Soros Mumus György nevének bevonásával a játszmába. Meg akarnak majd osztani benneteket és karatkergyilkolni mindenkit, aki mellétek áll...

ITT OLVASHATÓ

21 megjegyzés:

  1. Ezek a követeléseik

    Valódi reformokat a pedagógusokkal való egyeztetéssel

    A tanárok és diákok óraszámán csökkentése

    A tantárgyi követelmények 21. századra adaptálását, a lexikális adatok csökkentését, a diákok gyermekkorának visszaadása

    A hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjazása

    Az IKT korszerűsítése

    A tankönyvválasztás szabadsága

    A mindennapos testnevelés feltételeinek finanszírozása

    Az iskolák gazdasági önállóságának és az igazgatók jogkörének visszaállítása, a KLIK megszüntetése

    A pedagógus életpályamodell átalakítása

    A személyiségi jogok tiszteletben tartása

    A tanári fizetések értelmisége szintre emelése

    A tanárellenes, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítása

    A túlmunka díjazásának visszaállítása

    Az oktatás teljes dolgozói körének bérrendezése

    Az elvont státuszokat állítsák vissza

    VálaszTörlés
  2. "Orbán és klikkje virul, de a KLIK megbukott"
    február 03.szerda 18:00

    „Félmillió fiatal már külföldre tolta el a biciklijét” – mondta Gulyás Balázs Miskolcon. „Orbánéknak meg kell érteniük, nem stadionokra és kisvasútra kell költeni a pénzüket, miközben kivérzik az oktatás. Orbán maga mondta: arra jut pénz, amire akarjuk, hogy jusson. Viktor, az emberek jó oktatás, működő egészségügyet és tisztességes béreket akarnak!” – hangsúlyozta.

    Ezután felszólította a miniszterelnököt, hogy szűntesse meg a KLIK-et. „Ha azt gondolja, hogy elég ezt a szintet elérni, akkor alkalmatlan miniszternek”. Balognak javasolta, hogy költözzön Észak-Koreába, ha ennyire szereti a központosítást.

    "Orbán és klikkje virul, de a KLIK megbukott” - fejtette ki.

    VálaszTörlés
  3. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője külön köszöntötte azokat az óvónőket, akik megfenyegettek, következményei lesznek, ha elmennek a tüntetésre. Mendrey szerint a köznevelés rendszere csődöt mondott, a biciklit nemcsak túltolták, hanem el is. Balog Zoltán próbálkozik, például köznevelési kerekasztalt alapított, de még mindig azt hiszi, csak egy kis porszem került a gépezetbe. Pedig ez a bicikli nem elromlott, hanem szétesett. A kerekasztal azonban illegitim, mert oda a kormány csak azokat hívja meg, akiket ő akar.

    VálaszTörlés
  4. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint mára elfogyott a pedagógusokra oly jellemző türelem. A hatalom nem érti, mi a baja a pedagógusnak, mert nem akarja beismerni, hogy oktatáspolitikája megbukott. A pedagógusnak az a baja, hogy a köznevelés rendszer hét bőrt húz le róla, hogy nem bíznak bennük, hogy folyamatosan megkérdőjelezik a szakmai hozzáértésüket, hogy elvették tőle a tanítás örömét, a diákoktól pedig a gyerekkorukat, mondja Gallóné.

    VálaszTörlés
  5. Cédli Mariann tanár, fejlesztő pedagógus azzal kezdte felszólalását, hogy egyik pártnak sem tagja, ami azért fontos szerinte, mert ez a rendszer arról szól, hogy lehúzza azokat, akik mernek megszólalni. Szerinte fontos tájékoztatni minden kollégát és szülőt, hogy vészhelyzet van az oktatásban, nem lehet tovább halogatni, vállalni kell, ki kell állni, nem lehet eldugott sarkokban sugdolózni.

    "Semmilyen szervezet magában nem tud elérni semmit. Csak akkor történik változás, ha több ezren megyünk ki az utcára. Mindenki hozzon magával biciklicsengőt a következő tüntetésre, hogy visszatolhassuk azt a túltolt biciklit az Emmibe!" - mondja.

    VálaszTörlés
  6. A Szabadság téren felolvasták egy Toldon, többségében romák lakta zsákfaluban, alapítványi iskolában tanító pedagógus levelét. Ebben azt írta, hogy "ez az oktatási rendszer fokozza az esélytelenséget. Bizalmatlanságot és bizonytalanságot hozott, ami megöli a kreativitást és szeretetet. Ez pedig elveszi a tanárok kedvét, ami átsugárzik a diákokra is megakadályozhatatlanul. Az oktatás teljesen elveszítette az esélyegyenlőség-teremtő képességét. Az új oktatáspolitikából hiányzik a szolidaritás, az integráció. Országosan elfogadott, megvalósított rendszer lett a szegregáció.

    A politika szerint pedig mindenki hibás: a gyerek a szegény szülők, a rendszerbe belefásult tanárok, csak a rendszer nem hibás. Ez a tüntetés nem a pénzről, hanem a szakmáról, a becsületről, a gyerekekről szól".

    VálaszTörlés
  7. "Tankötelezettség visszaállítása 18 évre! Az érettségi az út a továbblépéshez. Európában az a tendencia, hogy érettségi után még továbbtanulnak. Ezt Magyarországon visszafordították. El kell érni a tananyag radikális csökkentését. Nem kell olyat tanítani, amit a számítógép előtt is meg tud tanulni" - mondta Szügyi. Ezzel páran ugyanakkor nem értettek egyet. "Ha a szülő haza akarja vinni a gyerekét, hadd vigye... az iskolák is legyenek újra szabadok, az állam fordítson elegendő pénzt az oktatásra" - fejezte be Szügyi János oktatásügyi szakértő, majd felcsendült Cseh Tamástól egy szám.

    VálaszTörlés
  8. Magyarországon szeretnénk tanulni és élni, mondja a miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik diákja a színpadon. Arról is beszél: büszkék arra, hogy nemcsak a történelemkönyvekből tudnak a demokráciáról és a szólásszabadságról, hanem saját tanáraik karakán kiállásából is, akikre büszkék a diákok.

    VálaszTörlés
  9. Ha nem teszünk valamit, zombivá válik itt mindenki
    Ezt mondja Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, aki szerint nincs mitől félni. Miért? Mi történhet? Kirúgnak néhány tanárt? Mi ez a gyerekek jövőjéhez képest?

    VálaszTörlés
  10. Pont a diákokat nem kérdezik meg
    Erről beszél Tóth Réka, a Független Diákparlament képviselője most Miskolcon. Követeljük, hogy igenis vegyenek minket számba! Nem hagyjuk, hogy mi szenvedjük el felső hatalmi döntéseket!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.