2016. március 21., hétfő

KÉZ KEZET MOS: BALMAZÚJVÁROSBAN SENKIT NEM ZAVAR A POLGÁRMESTER KENŐPÉNZÜGYE

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Becker András
2016.03.21.

Balmazújváros polgármesterével szemben korrupciós bűncselekmények elkövetésének vádja miatt büntetőeljárás folyik. Az ügy másik érintettje, az előző polgármester, ma már országgyűlési képviselő, csak tanú lett az ügyben. A városban viszont nincs katasztrófahangulat, sőt, mintha a régi mederben folynának a dolgok.
Van egy – igaz csak egy – polgármester Magyarországon, aki ellen nemcsak nyomozás folyt, de vádat is emeltek hivatali vesztegetés elkövetésének gyanúja miatt. Dr. Veres Margit sok évnyi jegyzősködés után váltotta 2014-ben Tiba Istvánt Balmazújváros polgármesteri székében. A parlamenti képviselőként is tevékenykedő Tiba ekkor már nyolc éve vezette a várost, de ’14-ben inkább az Országgyűlést választotta, és maga helyett a jegyzőjét, dr. Veres Margitot ajánlotta. Pártokon átívelő ötlet volt, Verest a Fidesz és az MSZP is támogatta.
Az eset viszont, amely miatt a polgármester asszony most bíróság előtt áll, még 2012-ben történt. A vádirat szerint az akkor még jegyzőként dolgozó Veres december 21-én egy borítékban 5 millió forint készpénzt vett át egy helyi nagyvállalkozótól – nem sokkal korábbanszavazott meg a polgármester ajánlására a képviselőtestület 180 millió forint támogatást a vállalkozó egyik projektjéhez: K. Sándor a helyi NB I-es kézilabdacsapat tulajdonosa, a támogatás pedig egy 600 milliós rendezvénycsarnokra szólt, amelyben a csapat mellett a város is kapott évi 20 napra rendezvényszervezésre jogot.
A polgármester asszony a bíróság előtt nem is tagadta a pénz átvételét, és azt sem, hogy abból 400 ezret kivett magának. Igaz ezt nehéz is lett volna, mert mint utóbb kiderült, a telefonbeszélgetéseiket a szakszolgálat rögzítette. Így azt is, ahogy a polgármester felhatalmazza, hogy vegyen ki magának 400 ezer forintot – a többit másnap átadta Tibának.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.