2016. március 4., péntek

MEGINT JŐNEK, KOPOGTATNAK...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.03.04.


A diktatúra bekopogott… – írtam néhány napja arról a megengedhetetlen aljasságról, amikor állampolgárok egy békés (nem molotovkoktéllal, utcakővel és tankkal támadó) csoportját fizikai megfélemlítéssel akadályozták meg abban, hogy éljenek törvényadta jogaikkal. Ezt az államhatalom néhány napig tétlenül nézte.

Az elmúlt napokban azonban a regnáló hatalom csinovnyikjai sarkig tárták az ajtót a kopogtatók előtt, és már a szobák felé terelgetik udvariasan a hívatlan látogatókat. (Az éléskamrában már régóta ők az urak.) Egyúttal megszegve a „szent kétharmad” által hozott „gránitszilárd” törvényeket, és a józan észnek sem hagyva milliméternyi kiutat sem. Mi mást jelentene, ha a választások – és a népszavazás, mint rendkívüli szavazás körülményeinek – törvényessége felett őrködni hivatott komplett testület megbuggyan. A magukat immár indokolatlanul Nemzeti Választási Irodának, meg Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) tituláló testületek tagjai ugyanis egy teljesen értelmetlen kérdés fölött fontolgatnak.

Csak tudnám, hogy mit. A köznyelven csak boltzárási törvénynek hívott előírás ugyanis a kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szól. Nem tilos a munkavégzés a 400 négyzetméternél kisebb, „családi” tulajdonban lévő üzletekben, de ezekben is csak a családtagok dolgozhatnak vasárnap. Na most, hogy mi késztet némely állampolgárokat, hogy ennek a törvénynek az alapján arról akarják megkérdezni honfitársaikat, hogy: „Egyetért-e azzal, hogy a kisboltok vasárnap zárva tarthassanak?” – az rejtély. Bár igazolja azt a felmérést, amely szerint a magyarok többsége ismeri ugyan a betűket, de nem képes értelmezni az olvasottakat. Még ezt is hajlamos elhinni a fegyelmezett polgár: idős, a jogi nyelvezetben nem járatos személyek eltévedhetnek a cikkelyek, paragrafusok, bekezdések, pontok világában..

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.