2016. március 8., kedd

POLITIKAI REALIZMUS ÉS A NEMZET

GEO BLOGJA
Szerző: geo
2016.03.08.


Lánczi András, a Corvinus következő rektora, a jelenlegi hatalom fő ideológusa mondta: a ma a világban mainstreamnek számító liberális felfogás szerint a politika nem más, mint „alkalmazott etika”, melyben a szabadság, egyenlőség és más normatív fogalmak felől kell megítélni minden cselekvést. ... a politikai realizmus irányzata  megkérdőjelezi ezt a gyakorlatot: A realitás tisztelete azt jelenti, hogy nem feledkezünk meg a hatalomról. A hatalom ugyanis – folytatta – kimarad a normatív megközelítésből. Képesek úgy írni politikáról, mintha hatalom nem is létezne.
Külön elemzést érdemel, hogy ez a megközelítés mit is jelent a belpolitikában - nézzük meg, mit is jelent akkor, amikor az ország egyszemélyi vezetője azt állítja, hogy Brüsszellel szemben Magyarország képviseli a demokráciát, képviseli a valódi európai értékeket, a nemzeti szuverenitást. Lépjünk túl azon, hogy ezek bizony normatív fogalmak - azt nézzük, hogy mit is jelentenek a nemzeti érdek szempontjából.
Ha a közjó fogalmából indulunk ki, akkor a nemzeti érdek a jólét és a jóllét biztosítása, a gazdaság, a társadalom (így annak kohéziójának), a kultúra és nyelv, valamint a környezet fenntarthatósága. (Nem tévedünk, ha mindezt leszűkítjük az ország érdekeire, hiszen a hangzatos elveken és szimbolikus politizáláson túl a szomszédos országokkal való feszültségek, a magyar szervezetek életébe való beavatkozás, illetve a szülőföldjük elhagyására ösztönző cselekedetek nem szolgálják a környező országokban kisebbségben élők - mint kulturális nemzetünk részeinek - az érdekét. Mintha ezt kívánnák ellensúlyozni azzal, hogy mindent "Nemzeti" jelzővel látnak el - miközben elég nehéz összefüggést találni egy Szabadkán vagy Székelyudvarhelyen élő magyar és a dohányboltjaink, adóhatóságunk között.)
Mi az ország érdeke? Magyarságunkat elsősorban nyelvünkben, kultúránkban, megőrzendő hagyományainkban tudjuk megőrizni. Valójában nem az elzárkózás segít ebben - hanem az, ha mindezt közvetíteni is tudjuk a világ felé, ha részei vagyunk annak az európai gondolatnak, hogy a nemzeti kultúrák megőrzése fontos érték. Ebben elsősorban az EU tagországok lehetnek a partnereink.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.