2016. március 14., hétfő

SZÜLÉS KÍSÉRŐZENÉVEL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.03.14.


A Frozen Let’s Go-ja, David Bowie és a Queen Under Pressure-je, a Coldplay Don’t Panic-ja is megtalálható azon a listán, amelyet a Spotify állított össze a szülő nők számára, Jacques Moritz New York-i szülész-nőgyógyász irányításával, aki azt tapasztalta, hogy pácienseinek 70%-a maga is elismeri a zene jótékony hatását a szülés nehéz óráiban és elve összeállítja azoknak a zenéknek a listáját, amelyek csillapítják fájdalmaikat.

Az ideális zene követi a szülés ritmusát: lassú, relaxáló dalokkal kezdődik, majd a tolófájások alatt erősödik, gyorsul, és betetőzik például Bach 1. csellószvitjével, amikor az anya először látja meg gyermekét.

„A zene mélyen befolyásolja központi idegrendszerünket, amely irányítja emlékeinket, és a módot, ahogy szembenézünk fájdalmainkkal, félelmeinkkel. Az a tény, hogy a nők szülés alatt úgy használják a zenét, mint erőforrást, értelmes dolog. Ezenkívül a kórházakban, különösen a szülőszobákban nagy a zaj és a zene elvonja ettől a zajtól a szülő nők figyelmét, jobban szembe tudnak nézni a fájdalommal és a szülés élménye pozitívabban marad meg bennük” – magyarázta Moritz doktor.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.