2016. április 2., szombat

A TEMPLOMOSOK HOSSZÚ ÉLETÉNEK TITKA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.02.


Negyven évvel tovább éltek a templomos lovagok, mint koruk emberei. A római Gemelli poliklinika kutatói régi dokumentumokban keresték erre a választ és kiderítették, hogy az asztali higiénia és az étrend volt az oka.

A középkorban, amikor az átlag életkor 25 és 40 év között mozgott, a templomos lovagok közül sokan túlhaladták a 70 évet is – írják tanulmányukban az olasz orvosok – Az ételek abban az időben gazdagok voltak zsírokban és kalóriában. A gazdagabb osztályok sok húst fogyasztottak, elterjedt betegség volt a köszvény, a maga koleszterin-szint, a cukorbetegség. A templomosok étrendje, amellyel ezeket a betegségeket elkerülték, nagyon modern volt. Hetente csak kétszer ettek húst, háromszor zöldséget, gyakran halat és a vizet a narancs levével dúsították, hogy növeljék antibakteriális hatását. A bort, amely szigorúan ki volt adagolva,  aloéval vegyítették, amely antiszepikus és gombaölő tulajdonságai miatt volt hasznos a forró sivatagi országokban...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.