2016. április 1., péntek

MENEKÜLTÜGYI KÉRDEZZ-FELELEK AZ EUB DÖNTÉSE NYOMÁN

LUMENS BLOG
Szerző: Lumens
2016.04.01.


Az Európai Unió tagállamai kötelezettségként írhatják elő a menedékkérők számára, hogy hol telepedjenek le, illetve tartózkodjanak – és bár az Európai Unió Bírósága megválaszolta az előzetes döntésre előterjesztett kérdéseket, mégis szükséges, hogy további kérdéseket is megválaszoljunk.
A tagállamon belüli szabad mozgás esetleges korlátozásával kapcsolatos kérdésekre kereste a választ az EUB a közelmúltban felmerült jogi ügyekben. Felmerült, hogy a tagállamon belüli szabad mozgás korlátozását jelenti-e az a kötelezettség, hogy a tagállam földrajzilag behatárolt területén kell lakóhelyet létesíteni, ha a külföldi egyébként szabadon mozoghat és tartózkodhat a tagállam területén – és az, hogy mindez indokolható-e a menedékkérők ellátásainak szociális terheinek arányos elosztásával illetve migrációs vagy integrációs politikai törekvésekkel.
A kérdésekre adott válaszokból kitűnik, hogy a tagállamokon belüli szabad mozgás jogszerű korlátja a tartózkodási hely kötelező jellegű kijelölése – hiszen az önmagában nem korlátozza a menedékkérőt abban, hogy az ország területén belül szabadon mozogjon, vagy ideiglenesen a kötelező tartózkodási helytől eltérő ideiglenes tartózkodási helyen tartózkodjon. Az EUB rámutatott arra is, hogy szociálpolitikai érvekkel alátámasztva lehet helye a korlátozásoknak,  amennyiben az egyéb, nem humanitárius okból ott tartózkodó menekültek helyzetével összevetve nem diszkriminatív.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.