2016. április 3., vasárnap

NEUROMÁNC BUDAPESTEN

K.ÚR ÍR
Szerző: szeletommy
2016.04.03.


Cyberpunk történet következik, neurománc a javából, valaki vehetett egy William Gibson-összest Bakondi mesternek, ő meg elolvashatta, most pedig hallucinál… de zengenek már a harci kürtök és minden egérlyukban keresik a mindenre elszánt, több ezer digitális terroristát, aki megtámadta volna a magyar kormányt, szegénykémet.
Persze, ezt magától a magyar kormánytól tudjuk, éspedig egy roppant szűkszavú hírből, amelynek megfogalmazásakor kifejezetten ügyelhettek arra hogy műszaki ember még az épületben se tartózkodjon, nehogy véletlenül kiderüljön, mi lehet a baj. Hát lássuk, mire panaszkodik a mi kis kormányunk?
„Az elmúlt 24 órában több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot, annak nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül.
A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az állam működését biztosító hálózatot és ezáltal a magyar emberek biztonságát. A támadások folyamatosak, ezeket a kormány intézkedéseivel elhárította és a védelem érdekében a továbbiakban is mindent megtesz.
(Belügyminisztérium)”
Ennyit tudnánk csak? Nem, azért valamivel többet, ugyanis a különös esetről nyilatkozott volt Bakondi fővírusirtó is a királyi tévében, az is kikerült a kormany.hu-ra (ami a hír szerint elérhetetlen kéne legyen, más kérdés, hogy nem az – de ha elérhetetlen, minek frissítik? Mindegy, annak az oldalnak sem a Steve Jobs a rendszergazdája…) Azt mondja a belbiztonsági főtanácsadó, aki ezek szerint informatikus is lett hirtelenjében:
„Nagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Bakondi György azt közölte, nem tudni ki áll a támadás hátterében.
A belbiztonsági főtanácsadó ugyanakkor hozzátette: a kormányzati adatbázisoknak fejlett informatikai védelmi rendszerük van.
A Belügyminisztérium (BM) szombat délután közölte az MTI-vel, hogy az elmúlt 24 órában több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot. A BM ugyanakkor jelezte: a támadásokat sikerült elhárítani.
Azt írták, a támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek.
Az M1-en elhangzott, hogy egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot, a támadók többek között a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia honlapja is elérhetetlenné tették.
Bakondi György azt is mondta: a magyar kormányzati informatikai gerinchálózatot érő úgynevezett túlterheléses támadás jelenleg is tart.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.