2016. május 1., vasárnap

A FELCSÚT-SZINDROMÁRÓL

MANDÍNER BLOG
Szerző: Rajcsányi Gellért
2016.05.01.

„Vigyázz, el ne császárosodj!” − jutott eszembe Marcus Aurelius római császár kétezer éves figyelmeztetése a mindenkori hatalmasoknak két éve, amikor felavatták a felcsúti, makovecziánus csodastadiont, természetesen Orbán Viktor, annak családja, no meg Mága Zoltán hegedűmaestro, ejtőernyősök, katonazenekarok, és az elnöksége utáni Schmitt Pál jelenlétében. Hogy Orbán Viktor elcsászárosodása hol tart most, két évvel később, ítélje meg mindenki maga; az viszont látszik: tömegek rötyögnek teli szájjal azon, hogy a felcsúti Puskás Akadémia FC kiesett az NB I-ből. Mi is ment itt félre?
A válasz nagyon egyszerű: a mérték elvesztése, az aránytévesztés a probléma.
Annak idején, amikor a miniszterelnök (majd ellenzéki politikus) Orbán Viktor újra felfedezte a szülőfaluját, nagyon is szimpatikus, lokálpatrióta tevékenységnek tűnt az, hogy a közismert focirajongó politikus kisebb futballakadémiát hoz létre ifjú tehetségek nevelésére az egykori lakóhelyén, egy poros, útmenti faluban.
De a dolgok nem mentek innentől a maguk logikusan elvárható menetében. Úgy alakult, hogy a fociakadémiából nagyra törekvő focicsapat lett, amihez aztán pénz, paripa, fegyver − és új név  rendelődött. A legendás Puskás neve, aminek a keletkezéstörténetét miszerint Puskás felesége még Puskás életében Orbán Viktor kérésére hozzájárult a névhasználathoz  ugyan ismerjük; de ettől még máig megmagyarázhatatlan, miért is kellene egy futballtörténelem nélküli, Puskás pályafutásához, munkásságához semmilyen szálon nem kapcsolódó falu fociakadémiájának használnia a legnagyobb magyar futball-legenda nevét. Leszámítva persze Orbán Viktor személyes vágyait.
Aztán megszületett a tao-rendszer, minden sportrajongó politikus álma, amiben önhatalmúlag kiválasztott sportágakba önthetik a cégek az erre a célra biztosított adókedvezményeket. Nem mintha nem lenne egyszerűbb egy alacsonyabb adóteher és emellett egy szélesebb támogatási lehetőség a sportágak egészére vagy egészen más közhasznú célokra. Tíz- és százmilliárdokról beszélünk itt, kérem szépen. A tao szépen hangzó céljai mögött ráadásul a gyakorlatban átlátszó politikai machinációk torzítják tovább a szűk sportági választási lehetőségek miatt amúgy is torz sporttámogatási rendszert. A Felcsút a rendszer 2011-es indulása után a Népszabadság információi szerinttöbb mint 11 milliárd forintot kapott vállalkozásoktól. Ne nézzük egymást hülyének: nagyon is jól veszi ki magát az, ha a miniszterelnök kitüntetett figyelmét élvező futballklubot támogatja egy kitüntetett összeggel egy nagypályán játszó, magyarországi tervekkel rendelkező cég. Ömlik a pénz a Felcsútba, és ne mondja senki, hogy nem ez Orbán Viktor személyes vágya.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.