2016. május 16., hétfő

A KÖZÉPISKOLA ALTERNATÍVÁJA A GYERMEKKÖZMUNKA

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Fülöp Zsófia
2016.05.16.


Több ezer olyan fiatalkorú dolgozik közmunkásként, akik 16 évesen, sok esetben végzettség nélkül kikerülve az iskolából jobb híján beleragadnak a közfoglalkoztatás rendszerébe. A kormány programjai kevéssé hatékonyak, az ellenzék törvényjavaslatát pedig elkaszálták.

„Tizenhét múltam tavaly novemberben, általános iskolába Bódvaszilasra jártam, aztán két évig Edelénybe, hegesztőnek tanultam. Két-három hónapja jöttem el a tizedikből, februárban gyerekem született, nem akartam tovább odajárni. A suli után jelentkeztem közmunkára, egy hónap múlva már dolgozhattam is. Gödröt ásunk, sódert pakolunk, gallyazunk, ami van. Tizenketten vagyunk egy brigádban, sok a fiatal. Elvagyunk” – meséli József. Ő azon szerencsés fiatalok közé tartozik, aki elvégezte a nyolc osztályt, de szakmát így sem szerzett. „Én már nem megyek vissza a suliba. Tíz hónapig van közmunka, aztán újra jelentkezek, vagy csak akad valami alkalmi munka a környéken.”

József példája nem egyedi eset, sok olyan 16–18 évessel találkozni, aki a 16. születésnapja másnapján már nem megy iskolába. Az okok különbözőek, de egy irányba mutatnak: tartós szegénység, nyomor, szegregált iskola, rossz minőségű oktatás és a közmunka többnyire biztonságot nyújtó havi 52 ezer forintja. A 16–18 éves közmunkások között a romák ugyanúgy felülreprezentáltak, mint a halmozottan hátrányos helyzetűek között, mégsem lehet a jelenséget puszta cigánykérdésként kezelni...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.