2016. május 5., csütörtök

A ROBOTOK A MÉHEKTŐL TANULNAK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.05.


Mentő robotcsapatok, amelyek koordinálnak egymással, képesek alkalmazkodni a környezet váratlan változásaihoz a méhek szervezési modelljét alkalmazva. Egy méhrajtól, amely új helyet keres magának a megtelepedéshez, hasznos ismereteket lehet meríteni olyan robotcsapatok számára, amelyeknek instabil körülmények között kell működniük. Erre a következtetésre jutottak a római Nemzeti Kutatási Tanács, a mesterséges intelligenciákkal foglalkozó olasz intézet és a brüsszeli szabadegyetem kutató.

Tanulmányuk, amely megjelent a One Plosban, arról szól, hogy új eszközt fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi „olyan komplex dinamikák kiválasztását, amelyek automatikusan megadják a felhasználható paramétereket a raj minden egyes egyedének működési algoritmusában. „A kutatókat ebben a munkában az esetleges nem kívánt fejleményeknek a minimálisra való lecsökkentése motiválta”, mivel a feladat, hogy „irányítani lehessen az autonóm eszközök ezreinek komplex válaszát, amelyek ugyan képesek kommunikálni egymással, de néha nehezen megjósolható magatartásokat vesznek fel.”

A rajrobotika (Swarm Robotics) abból indul ki, hogy az egyes elemek közül egyiknek sincs komplex víziója magáról a rajról és egyiknek sincs privilegizált helyzete a másikkal szemben. A kulcs az egyesek közötti kommunikációs lehetőségben van. És itt lép be az analógia a méhekkel...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.