2016. május 17., kedd

A SIKER TITKAI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.05.28.

 
Mi garantálja azt, hogy jók legyünk valamiben, sikereket arathassunk az életben? Egyáltalán, mi a siker? Az anyagi haszonszerzés? Vagy a tökéletességre való törekvés?

Mielőtt elméleti fejtegetésbe kezdenék, szeretném leszögezni, hogy szerintem nincs tökéletes szülő és nincs tökéletes cégvezető, főnök, edző, takarítónő, kertész, tanár, szakács sem (na jó, Széll Tamás talán az). Nem csak azért, mert önmagában senki nem lehet tökéletes mások nélkül. Még csak azt sem szeretném sugallni, hogy ’de törekedni kell a tökéletességre’, hiszen néha az olyan idegesítő tud lenni. Gondoljunk például egy tökéletes diákra, háziasszonyra, brrr….. hidegrázás.
 
Nagyon nehéz a perfekcionistáknak és pláne a perfekcionistákkal! Persze az is kérdés, egyáltalán mi a tökéletes?  A tökéletlenségben rejlő tökéletesség?
 
Erősen szubjektív is a sikeresség megítélése, hiszen amit én sikeres életnek tartok, lehet, hogy másikunk számára átlagos, sőt, sikertelen. Hozzáállás kérdése is a dolog. Jó lenne, ha minél többen értenénk azt, hogy nem kell félni az esetleges kudarcoktól, hanem a kudarcokból tanulni kell, sőt, örülhetünk nekik, mert később majd rájövünk, mindből jött valami pozitív hozadék.
 
Ha össze akarnám foglalni, mit tanultam meg kb. mostanra arról, mik a siker titkai, ezeket mondanám:
  1. tanuljunk a kudarcainkból,
  2. működjünk együtt és figyeljünk másokra,
  3. legyünk nyitottak és kíváncsiak,
  4. fontos a kritikai gondolkodás, merészség, kockázatvállalási készség,
  5. változási, váltani tudási képesség.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.