2016. május 30., hétfő

MIÉRT ÉRTELMETLEN, HOGY "MAGYARORSZÁG MAGYAR ORSZÁG"

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszkí
2016.05.30.


Annyira keresi a hatékony retorikát a Fidesz, meg az Orbán-kormány, hogy a valamikori liberálisok eljutottak a neonáciságig.

A kormány új szlogenje, hogy Magyarország magyar ország. Ezzel első pillantásra nincs gond, legfeljebb stiláris, hiszen csak egy magától értetődő pleonazmus (szószaporítás).
Alaposabban szemügyre véve viszont van: már csak egy lépés kell ahhoz, hogy az legyen az új szlogen, hogy cigányok, zsidók, kifelé. Meg a román, szlovák vagy német származásúak is. (És persze a buzik, mert egy igazi magyar nem lehet buzi.)
  • Ha mindenki magyar, aki annak vallja magát, akkor értelmetlen azt hangsúlyozni, hogy "Magyarország magyar ország".
  • Ha meg ahhoz, hogy valaki magyar legyen, nem elég az, hogy magyarnak vallja magát, akkor ki dönti el, hogy ki számít magyarnak?
Bízzuk talán a félnótás Bayerre. Nekik nagy rutinja van ebben. Már nemcsak azt szokta eldönteni, hogy ki számít európainak, hanem már azt a jogot is fönntartja magának, hogy ki számít osztráknak. Mondhatnánk, hogy teljesen elment az esze, de ha elment, akkor - majdnem vagy szinte - mindenkié elment a kormányban. Mert
a "fajvédelem", amit Bayer hangoztat, az mára a Fidesz hivatalos politikája.

Ez nyilvánvalóan visszatérés a 30-as évek és a 40-es évek elejének viszonyaihoz, amikor etnikai és származási alapon dőlt el, hogy kik számítanak első-, kik másodrendű állampolgárnak...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.