2016. május 2., hétfő

VÁLSÁGBAN A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY: KI FOGJA ELLÁTNI A BETEGEKET?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.02.


...A szakértők között nincs egyetértés abban, hogy orvoshiány van-e Magyarországon, vagy sem. Lantos Gabrella Mi a baj a magyar egészségüggyel című írása szerint a 30 ezer praktizáló orvos népességszámra vetítve nem kevesebb, mint a többi országban, de a Kórházszövetség szerint azonban sokkal rosszabb a helyzet, mivel a köz finanszírozott fekvő- és járóbeteg-ellátásban összesen 17 ezren praktizálnak. 
Abban viszont mindenki egyetért, hogy a bérek nevetségesen alacsonyak a szektorban: egy 35 éves szakorvos kezdőbére alig éri el a nettó 200 ezer forintot, egy 50 évesé pedig a 300 ezret. Előbbi csak néhány tízezer forinttal van felette a magyar átlagbérnek, de sok szektorban (IT, biztosítás, pénzügy) egy kezdő fizetése magasabb, mint egy több éves tapasztalattal rendelkező orvos fizetése. 

Még rosszabb a helyzet, ha az ápoló személyzet, nővérek bérét vizsgáljuk. A nővérek helyzete még nyomorúságosabb. Többségük havi nettó 100-130 ezer forintot keres, ami alacsonyabb mint a nettó átlagfizetés Magyarországon. Összehasonlításul: körülbelül a takarítok keresnek ennyitIlyen körülmények között nem meglepő, hogy a kivándorlás és a pályaelhagyás a nővérek körében még magasabb, mint az orvosoknál, és körülbelül 4000 nővéri állás betöltetlen. Emiatt még többet kell dolgoznia azoknak, akik még kitartanak, ami stresszhez és feszültségekhez vezet. Arról nem is beszélve, hogy sok helyen már az orvosoknak kell ellátnia a hiányzó ápolószemélyzet munkáját, emiatt még inkább úgy tűnik, hogy kevés az orvos a rendszerben. ...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.