2016. június 25., szombat

A BOLDOG EMBEREK TOVÁBB ÉLNEK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur_anita
2016.06.25.


A génjeinket, a hozott örökségünket (még) nem tudjuk befolyásolni. Amire hatással tudunk lenni: az életmódunk. Az egészségre kedvező magatartásnak nevezik ezt szaknyelven. Ez az egészségre kedvező magatartás az alap egy hosszabb és várhatóan egészségesebb élethez: ezt mindenki fújja is kívülről: miből áll - iskoláskortól nyugdíjas korig tisztában vagyunk azzal, milyen életmód lenne a kívánatos. Egészséges étkezés sok zöldséggel, gyümölccsel, természetes alapanyagokkal, sok folyadékkal. Rendszeres testmozgás életkorunknak és fizikai állapotunknak megfelelően. Szűrővizsgálatok a súlyos betegségek kiszűrésére. Kellő mennyiségű alvás és kevés stresszel járó munka.
 
Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy mit tehetünk a boldogabb életért, a mentális-lelki egészségünkért, a mindennapok öröméért, ami az életminőségünket nagyban meghatározza. Hogy az egészségünkre is bizonyíthatóan hatással van a hangulatunk, azt ez a kísérlet is alátámasztja:

"Az immunrendszer "erejét" a kutatók sokféle mutatóval szokták jellemezni. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt az úgynevezett természetes ölősejt aktivitása. A természetes ölősejtek az immunrendszer azon sejtjei, amelyek elpusztítják a szervezetbe került idegen sejteket. Egy kutatásban azt követték nyomon, hogy a hangulat ingadozása hogyan függ össze a természetes ölősejtek aktivitásával. A kapcsolat egyértelmű volt: azokon a napokon, amikor a vizsgálati személyek hangulata nyomottabb, negatívabb volt, a természetes ölősejtjeik kevésbé voltak aktívak. Amikor viszont jó hangulatról számoltak be, immunrendszerük sokkal hatékonyabban működött".
(Szondy Máté: A boldogság tudománya)

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.